Ε.Ε.: Καινοτόμο Σχέδιο Χρηματοδότησης Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής με Τεχνολογία CCS στην Κίνα

Ε.Ε.: Καινοτόμο Σχέδιο Χρηματοδότησης Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής με Τεχνολογία CCS στην Κίνα
της Μαρίνας Κουρμπέλα
Παρ, 26 Ιουνίου 2009 - 15:09
Καινοτόμες δράσεις εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της συμβολής της, σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των προσπαθειών που συστηματικά καταβάλλει για επίτευξη συμφωνίας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (Διάσκεψη του ΟΗΕ), που θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, και στις οποίες προσπάθειες πρωτοστατεί ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας
Καινοτόμες δράσεις εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της συμβολής της, σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των προσπαθειών που συστηματικά καταβάλλει για επίτευξη συμφωνίας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (Διάσκεψη  του ΟΗΕ), που θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, και στις οποίες προσπάθειες πρωτοστατεί ο  Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζεται το σχέδιο της Επιτροπής να συστήσει επενδυτικό μηχανισμό για τη συγχρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κίνα με σκοπό την επίδειξη τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγχρηματοδοτήσει το έργο αυτό στην Κίνα, στο πλαίσιο  της συμφωνίας των δύο πλευρών το 2005, για συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων σχετικών με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας CCS.Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης συνεργασίας ΕΕ – Κίνας για την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα με την προοπτική της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

Σημειώνεται, πώς .η τεχνολογία  CCS αποτελεί σημαντική τεχνολογία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και παρέχει δυνατότητες μείωσης των εκπομπών από τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής σε αναδυόμενες οικονομίες με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης που εξαρτώνται από τον γαιάνθρακα, όπως η Κίνα.

Η Επιτροπή προγραμματίζει τη χρηματοδότηση της φάσης κατασκευής και λειτουργίας του έργου με ποσό έως 50 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 60 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί να διατεθεί ειδικά για συνεργασία με οικονομικά αναδυόμενες χώρες στα πεδία των τεχνολογιών καθαρότερου άνθρακα και της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Ανάλογα με την τεχνολογία που θα επιλεγεί και με την προοπτική ότι η Κίνα θα καθιερώσει κάποιο τρόπο τιμολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα, το πρόσθετο κόστος κατασκευής και 25ετούς λειτουργίας ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής εξοπλισμένου με τεχνολογία CCS στην Κίνα υπολογίζεται σε 300-550 εκατ. ευρώ. 

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με την Κίνα, με τα κράτη μέλη της ΕΕ, με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου  ΕΟΧ, καθώς και με τη βιομηχανία για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη συμπληρωματική χρηματοδότηση. Η Επιτροπή προτείνει να συνδυαστούν αυτές οι πηγές χρηματοδότησης σε σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, πιθανώς με τη μορφή φορέα ειδικού σκοπού.

Ο επενδυτικός αυτός μηχανισμός θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες δραστηριότητες τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών και αναδυόμενων οικονομιών/αναπτυσσόμενων χωρών, στο πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετά το 2012, και η Επιτροπή  καλεί, αφενός τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις ενδιαφερόμενες χώρες του ΕΟΧ και την Κίνα να δεσμευθούν να υποστηρίξουν οικονομικά και πολιτικά τη νέα αυτή πρωτοβουλία και, αφετέρου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παράσχει πολιτική υποστήριξη. 

( σ.σ.: Στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χάρες –ΕΟΧ, μετέχουν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι τρείς από τις τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών- ΕΖΕΣ, δηλαδή η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Η Ελβετία δε μετέχει στον ΕΟΧ ).  

Δηλώσεις Δήμα και Ferrero-Waldner

Με αφορμή τη σχετική δράση της ΕΕ στην Κίνα ο Έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας, ο όποιος είναι αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική  δήλωσε τα εξής: 

«Αφού δραστηριοποιηθήκαμε για τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου και την παροχή κινήτρων που θα διευκολύνουν την επίδειξη της CCS στην Ευρώπη, εκπληρώνουμε τώρα την υπόσχεσή μας προς την Κίνα. Για να εξασφαλιστεί η συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από το επίπεδο κινδύνου των 2 ºC, έχει ουσιαστική σημασία να λάβουν μέτρα τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες. Η σημαντική αυτή συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης  και Κίνας στο πεδίο της CCS μπορεί να λειτουργήσει σαν υπόδειγμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς καθεστώτος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετά το 2012, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από όλες τις χώρες του κόσμου τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.»

Επίσης, η  αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις Επίτροπος Benita Ferrero-Waldner πρόσθεσε: «Οι κοινές προσπάθειες της ΕΕ και της Κίνας είναι καθοριστικές για την αίσια έκβαση των διεξαγόμενων στην Κοπεγχάγη διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετά το 2012. Μας δίνεται η ευκαιρία να ηγηθούμε πραγματικά. Το γεγονός ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κίνα εξοπλισμένου με την καινοτόμο αυτή τεχνολογία αποδεικνύει την κοινή μας επιδίωξη να ατενίσουμε το μέλλον πολύ πέραν της Κοπεγχάγης και να προλειάνουμε το έδαφος για καθαρότερη παραγωγή ενέργειας από γαιάνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα.»

Υπενθυμίζεται, πως  στην «Ανακοίνωση για την Κοπεγχάγη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται, ότι για να περιοριστεί η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 2°C έναντι των επιπέδων της προ-βιομηχανικής εποχής, πρέπει τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες να μετριάσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Η ΕΕ και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες έχουν συμφωνήσει, με βάση τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, μέσω οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας.

Δράση στο πεδίο της CCS στην ΕΕ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ έχουν δεσμευθεί για τη συγκρότηση δικτύου έως 12 μονάδων επίδειξης της CCS έως το 2015.

Η νέα οδηγία της ΕΕ για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων της Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια, διαμορφώνει νομικό πλαίσιο για την CCS, τα οποίο καθιστά δυνατή την ασφαλή εκμετάλλευσή της στην Ευρώπη. Παράλληλα, η ΕΕ έχει συμφωνήσει στην παροχή κινήτρων για την επίδειξη της CCS μέσω του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής της ΕΕ (το CO2 που θα αποθηκεύεται με ασφαλή τρόπο δεν θα συνυπολογίζεται στις εκπομπές), μέσω χρηματοδοτικών πόρων από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπής στο πλαίσιο του εν λόγω συστήματος, οι οποίοι είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται για τη συγχρηματοδότηση μονάδων επίδειξης CCS, καθώς και μέσω αναθεωρημένων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας διατίθενται 1050 εκατ. ευρώ για έργα επίδειξης της CCS εντός της ΕΕ, ενώ διάφορες εταιρείες της ΕΕ έχουν εξαγγείλει την αποπεράτωση μονάδων επίδειξης της CCS στην ΕΕ τα επόμενα 5-10 χρόνια.