«Οι Μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία θα Συνεχισθούν» Διαβεβαίωσε την ΕΕ o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Οι Μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία θα Συνεχισθούν» Διαβεβαίωσε την ΕΕ o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
energia.gr
Δευ, 29 Ιουνίου 2009 - 18:34
Βρυξέλλες. –Συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ είχε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην έδρα της ΕΕ, με στόχο την προώθηση των διαπραγματεύσεων ΕΕ –Τουρκίας. Ο Ερντογάν επανέλαβε την βούληση της χώρας του να ενταχθή πλήρως στην ΕΕ, παρά τα εμπόδια που προβάλλουν ορισμένες χώρες στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων
Βρυξέλλες. –Συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ είχε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην έδρα της ΕΕ, με στόχο την προώθηση των διαπραγματεύσεων ΕΕ –Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την βούληση της χώρας του να ενταχθή πλήρως στην ΕΕ, παρά τα εμπόδια που προβάλλουν ορισμένες χώρες στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και τόνισε ότι το έργο των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα συνεχισθή. Ωστόσο, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι οφείλεται σε «μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Υπενθύμισε ότι από τον Οκτώβριο του 2005, που άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έχουν ανοίξει μόνο 10 από τα 35 κεφάλαια, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει μια άδικη αντιμετώπιση από την ΕΕ και πως καμμία άλλη υποψήφια χώρα δεν είχε παρόμοια μεταχείριση.

Για το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία υποστηρίζει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής λύσεως και εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2009 θα αποδειχθή εποικοδομητικό προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις των Ελληνοκυπρίων, ισχυριζόμενος ότι η Κύπρος συνεχώς μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Για το Ενεργειακό Σχετικά με το επίμαχο για την ΕΕ θέμα της ενέργειας, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξη το κεφάλαιο ενέργειας και πως περιμένει την συγκατάβαση της ΕΕ. Εμφανίσθηκε δε επικριτικός τονίζοντας ότι το κεφάλαιο αυτό δεν ανοίγει, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και άφησε ασαφές το ενδεχόμενο να στηρίξη την κατασκευή του ευρωπαϊκού αγωγού «Ναμπούκο», ο οποίος θα μεταφέρη φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας στην ΕΕ. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επέκρινε την «μονομερή», όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, «περιμένει τα πάντα από την Άγκυρα χωρίς να θέλη να δώση ανταλλάγματα».

Θέματα ανταγωνισμού

Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος για την Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε χθες ότι η Κομμισσιόν επιθυμεί το άνοιγμα πριν από το τέλος του χρόνου τουλάχιστον ενός ακόμη κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Το κεφάλαιο αυτό είναι το δωδέκατο και αφορά στον ανταγωνισμό. Έπεται δε αυτού της φορολογίας, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να «ανοίξη» την προσεχή Τρίτη. «Εχουμε έως τώρα ανοίξει 10 κεφάλαια, πράγμα που είναι μια καλή επίδοση σε τρία χρόνια. Θα ανοίξουμε την ερχόμενη εβδομάδα το κεφάλαιο για την φορολογία, γεγονός που συνιστά άλλη μια επιτυχία. Μας απομένουν 24», συνόψισε ο Ρεν στο τέλος της συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο επίτροπος της ΕΕ, ο οποίος είναι θερμός οπαδός της εντάξεως της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την «ιδιαίτερη διάσταση» του κεφαλαίου για τον ανταγωνισμό, τόνισε πως είναι πιθανό «να ανοίξη αυτό το σημαντικό κεφάλαιο έως το τέλος του χρόνου». Όμως, υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να ψηφισθούν τα τουρκικά νομοσχέδια, που αφορούν στις κρατικές αρωγές πριν από τις θερινές διακοπές του Κοινοβουλίου. Θα έχουμε -προσέθεσε -τότε μεγαλύτερες πιθανότητες να ανοίξει το κεφάλαιο για τον ανταγωνισμό». Παράλληλα, ο Ρεν ανέφερε ότι αυτό «είναι στο χέρι» της Άγκυρας. Πάντως, ο Ρεν έδειξε χθες ότι δεν τον ανησυχεί πως τα κράτη της ΕΕ που αντιτίθενται δημοσίως στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας, όπως, κυρίως, είναι η Γαλλία και η Γερμανία, μπορεί να καθυστερήσουν, ακόμη και να «μπλοκάρουν» το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου.

Ακόμη ο Ρεν ανέφερε ότι η Τουρκία έχει αρκετό δρόμο μπροστά της στον τομέα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως όσον αφορά στην κατοχύρωση του δικαιώματος της ελευθερίας και της εκφράσεως, καθώς και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην απαγόρευση των κομμάτων. 

Ο κινητήρας της διαδικασίας

Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι «οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις» στην Τουρκία «παραμένουν ο κινητήρας της ενταξιακής διαδικασίας» επικαλούμενος, εκτός του ανταγωνισμού, τον τομέα του περιβάλλοντος. Ακόμη έκανε λόγο για το «άνοιγμα του πολύ σημαντικού κεφαλαίου της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής για την απασχόληση» που εξαρτάται από «την υιοθέτηση» εκ μέρους της Αγκύρας «ενός νόμου για τα συνδικάτα που να συμφωνή με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας και της ΕΕ». Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στην «φιλική ατμόσφαιρα» που επικρατούσε κατά τις συνομιλίες τους με τον Ολι Ρεν και υπογράμμισε ότι η χώρα του εργάζεται πολύ σε θέματα νομοθεσίας. Ακόμη υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι εντατικές, καθώς η χθεσινή συνομιλία του με τον Ολι Ρεν ήταν «η τρίτη σε δύο μήνες».