IEA: Άνοδος της Τιμής του Πετρελαίου και Πρωτοφανής Μείωση της Ζήτησης Φυσικού Αερίου Σύμφωνα με Δύο Νέες Εκθέσεις

IEA: Άνοδος της Τιμής του Πετρελαίου και Πρωτοφανής Μείωση της Ζήτησης Φυσικού Αερίου Σύμφωνα με Δύο Νέες Εκθέσεις
energia.gr
Δευ, 29 Ιουνίου 2009 - 20:19
Η παγκόσμια κρίση έχει ανατρέψει πλήρως το διεθνές οικονομικό τοπίο, με τεράστιες επιπτώσεις και στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κατά την σημερινή παρουσίαση των δύο νέων εκδόσεων του οργανισμού , της «Εξαμηνιαίας Έκθεσης για την Πετρελαϊκή Αγορά 2009» (“Medium-Term Oil Market Report 2009”) και της «Έκθεσης για την Αγορά Φυσικού Αερίου 2009» (“Natural Gas Market Report 2009”)
Η παγκόσμια κρίση έχει ανατρέψει πλήρως το διεθνές οικονομικό τοπίο, με τεράστιες επιπτώσεις και στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κατά την σημερινή παρουσίαση των δύο νέων εκδόσεων του οργανισμού , της «Εξαμηνιαίας Έκθεσης για την Πετρελαϊκή Αγορά 2009» (“Medium-Term Oil Market Report 2009”) και της «Έκθεσης για την Αγορά Φυσικού Αερίου 2009» (“Natural Gas Market Report 2009”). Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι δύο εκδόσεις παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από τις αντίστοιχες περυσινές, καθώς η μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης σηματοδοτεί την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Όσον αφορά ειδικότερα τον πετρελαϊκό τομέα, η σχετική έκθεση εξετάζει διάφορα σενάρια, με το ένα να κάνει λόγο για τους κινδύνους μίας όλο και πιο σφικτής αγοράς από το 2012, και ένα άλλο που, αντίθετα, προβλέπει πλεονάζουσα δυναμικότητα στις χώρες του OPECπερί τα 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Συγκεκριμένα, στην “Medium-Term Oil Market Report 2009” η ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξάνεται με ετήσιους ρυθμούς +0,4% με +1,4% από το 2009, ανάλογα με τους ρυθμούς που θα σημειώσει η παγκόσμια οικονομικήανάκαμψη, αλλά και την εξαμηνιαία τάση των ρυθμών ανάπτυξης διεθνώς. 

Τα δύο σενάρια διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, καθώς αυτό με την μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης συνεπάγεται 89 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014, δηλ. 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως περισσότερα σε σχέση με το σενάριο για αύξηση ζήτησης κατά 0,4%. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η ζήτηση αναμένεται κατά 3 εκατ. βαρέλια τουλάχιστον μικρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις που διατυπώνονταν τον Δεκέμβριο του 2008.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, η “Natural Gas Market Report 2009”, προβλέπεται μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για πρώτη φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ήδη, μετά από μία αύξηση 1% το 2008, η ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ έπεσε κατά 4% το πρώτο τρίμηνο του 2009, με την τάση αυτή να συνεχίζεται και το υπόλοιπο του έτους. Εκτιμάται, επίσης, ότι η μείωση της ζήτησης και οι χαμηλές τιμές του αγαθού ενδέχεται να υπονομεύσουν μελλοντικές επενδύσεις στον κλάδο.