Παραλογισμός με τους Φόρους

Σε εποχή υφέσεως, πρώτιστο μέλημα κάθε κυβερνήσεως είναι η τόνωσις της αγοράς. Ομως η ελληνική Κυβέρνησις, πνιγμένη μέσα στα ελλείμματα και τα χρέη, εξαγγέλλει νέους φόρους. Αραγε δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες ότι έτσι οδηγούν την οικονομία σε ασφυξία; Οταν ο κόσμος στενάζει από την έλλειψη ρευστού, πού θα βρή τα χρήματα γιά να πληρώση νέους φόρους; Αυτά μοιραίως θα λείψουν από την αγορά
energia.gr
Τρι, 30 Ιουνίου 2009 - 11:50
Σε εποχή υφέσεως, πρώτιστο μέλημα κάθε κυβερνήσεως είναι η τόνωσις της αγοράς. Ομως η ελληνική Κυβέρνησις, πνιγμένη μέσα στα ελλείμματα και τα χρέη, εξαγγέλλει νέους φόρους. Αραγε δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες ότι έτσι οδηγούν την οικονομία σε ασφυξία; Οταν ο κόσμος στενάζει από την έλλειψη ρευστού, πού θα βρή τα χρήματα γιά να πληρώση νέους φόρους; Αυτά μοιραίως θα λείψουν από την αγορά.

Λάθος συνταγή

Αιτία γιά τους νέους φόρους που ανακοινώθηκαν χθες (σε βενζίνη, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κινητά τηλέφωνα και κέρδη τυχερών παιχνιδιών), είναι η συνεχής αύξησις του ελλείμματος. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2009 το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδος αναμένεται να ξεπεράση το 5% του ΑΕΠ, ενώ κατά τον ΟΟΣΑ θα φθάση στο 6%. Αυτό δε, όταν η αρχική πρόβλεψις στον Προϋπολογισμό ήταν 2%. Αλλά το λάθος που επαναλαμβάνεται διαρκώς στην χώρα μας είναι ότι ο περιορισμός του ελλείμματος επιδιώκεται διά της αυξήσεως των εσόδων και όχι διά της περικοπής των δημοσίων δαπανών.

Αντί η Κυβέρνησις να συμμαζέψη τις δημόσιες δαπάνες, προσπαθεί να εξασφαλίση πρόσθετα έσοδα από φόρους, των οποίων η είσπραξις είναι αβέβαιη. Ομως η συνταγή αυτή δεν οδηγεί πουθενά. Θυμηθείτε τί συνέβη με το περιβόητο ΕΤΑΚ (ενιαίο τέλος ακινήτων), που σήμερα ταλαιπωρεί τους πάντες. Ο εν λόγω φόρος θεσπίσθηκε στα τέλη του 2007 και υποτίθεται ότι θα εισπράττετο με απλό τρόπο στις αρχές κάθε έτους. Αντ' αυτού, φθάσαμε στα μέσα του 2009 και χιλιάδες φορολογούμενοι λαμβάνουν σημειώματα με τα οποία καλούνται να διορθώσουν λάθη. Ετσι, δεν έχει ακόμη εισπραχθή ο φόρος που αναλογούσε στο έτος 2008.

Εκτός από το αλαλούμ με το ΕΤΑΚ, αρχίζει και η αποστολή των σημειωμάτων γιά την έκτακτη εισφορά επί των εισοδημάτων του έτους 2007! Οι φορολογούμενοι διαρκώς λαμβάνουν σημειώματα από την εφορία γιά τους πάσης φύσεως φόρους. Εκκαθαριστικό γιά το εισόδημα του 2008 (βάσει της δηλώσεως του 2009), έκτακτη εισφορά βάσει του εισοδήματος του 2007, ενιαίο τέλος ακινήτων καθυστερημένα γιά το έτος 2008 και σύντομα, όπως αναγγέλλεται, γιά το έτος 2009. Ενώ ήδη έπεται συνέχεια και με τους νέους φόρους σε αυτοκίνητα και σκάφη.

Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι ενώ το κράτος εξαγγέλλει διαρκώς νέους φόρους, δεν είναι σε θέση να τους εισπράξη εγκαίρως, αποτελεσματικά και χωρίς να ταλαιπωρή τους πολίτες. Αραγε έχει κανείς υπολογίσει την ζημιά που υφίσταται το Δημόσιο από την καθυστέρηση με την οποία βεβαιώνει και εισπράττει τους φόρους; Το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει πολύ υψηλό επιτόκιο γιά να αναχρηματοδοτή το χρέος του. Αντί λοιπόν να επιδιώξουν οι κυβερνώντες την απλούστευση και επιτάχυνση της εισπράξεως των ήδη υφισταμένων φόρων, προσφεύγουν στην επιβολή νέων φόρων που συνεπάγονται νέα σημειώματα και χαρτομάνι, που οδηγεί σε επιβράδυνση της όλης διαδικασίας εισπράξεως των φόρων.

Πρόσθετες διαδικασίες

Στο παρελθόν, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εκκαθαρίσεως του φόρου, ολοκληρωνόταν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι εκαλούντο να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τον Απρίλιο. Αυτό δε σε εποχές που δεν υπήρχαν οι σημερινές δυνατότητες μηχανοργανώσεως. Αραγε πώς δικαιολογείται το σημερινό φαινόμενο, φορολογούμενοι να καλούνται να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος (σε μία δόση) ακόμη και τον Δεκέμβριο; Η αιτία είναι προφανής. Οι κυβερνώντες προσθέτουν διαρκώς νέους φόρους και νέες διαδικασίες, τις οποίες δεν είναι εις θέσιν να διεκπεραιώση ο υφιστάμενος φορολογικός μηχανισμός.

Είμαστε το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όπου ισχύουν τόσοι πολλοί φόροι γιά τόσα πολλά αντικείμενα. Γιά τα ακίνητα λ.χ., ισχύει πληθώρα φόρων. Αν προσέξετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ, θα διαπιστώσετε ότι περιέχει τρείς διαφορετικούς φόρους: Δημοτικά τέλη, Δημοτικός Φόρος, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ηδη καταβάλλεται χωριστά και το ΕΤΑΚ. Αναλογισθείτε την σπατάλη που συνεπάγεται όλη αυτή η διαδικασία της πολλαπλής βεβαιώσεως και αποστολής σημειωμάτων πληρωμής φόρων γιά το ίδιο αντικείμενο. Πρόκειται περί παραλογισμού.