Η Κοινοπραξία ΒΡ και CΝΡC Κερδίζει τον Πρώτο Διαγωνισμό για Εκμετάλλευση Πετρελαϊκών Κοιτασμάτων

Η Κοινοπραξία ΒΡ και CΝΡC Κερδίζει τον Πρώτο  Διαγωνισμό για Εκμετάλλευση Πετρελαϊκών Κοιτασμάτων
energia.gr
Τετ, 1 Ιουλίου 2009 - 15:53
Νικήτριες του διαγωνισμού για την εικοσαετή εκμετάλλευση μιας από τις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές του Ιράκ αναδείχθηκαν η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ και η κινεζική CΝΡC, οι οποίες επικράτησαν της ΕxxonΜobil, καθώς η αμερικανική εταιρεία την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να δεχθεί τα 2 δολάρια ανά βαρέλι που της είχε προτείνει ως μέγιστη αμοιβή η ιρακινή κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, από τα μεγαλύτερα της χώρας, με αποθέματα 17 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου και σημερινή παραγωγή 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως βρίσκονται στη Ρουμάιλα, στο Νότιο Ιράκ

Νικήτριες του διαγωνισμού για την εικοσαετή εκμετάλλευση μιας από τις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές του Ιράκ αναδείχθηκαν η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ και η κινεζική CΝΡC, οι οποίες επικράτησαν της ΕxxonΜobil, καθώς η αμερικανική εταιρεία την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να δεχθεί τα 2 δολάρια ανά βαρέλι που της είχε προτείνει ως μέγιστη αμοιβή η ιρακινή κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, από τα μεγαλύτερα της χώρας, με αποθέματα 17 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου και σημερινή παραγωγή 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως βρίσκονται στη Ρουμάιλα, στο Νότιο Ιράκ. Η σημασία τους καθίσταται εμφανής αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η συνολική παραγωγή του Ιράκ φθάνει τα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, η κοινοπραξία των δύο πλειοδοτριών εταιριών ξεπερνά κατά πολύ τις απαιτήσεις της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς στόχος τους είναι να ανεβάσουν την ημερήσια παραγωγή τους στα 2,85 εκατ. βαρέλια.

Μεγάλη είναι η ιστορική σημασία της συγκεκριμένης εκχώρησης για το Ιράκ, καθώς αποτελεί την πρώτη κατακύρωση σύμβασης με πολυεθνική του πετρελαίου μετά την πλήρη κρατικοποίηση του 1972, ενώ προβλέπεται να ακολουθήσουν και άλλες. Η προκήρυξη της ιρακινής κυβέρνησης αφορά συνολικά έξι κοιτάσματα πετρελαίου και δύο φυσικού αερίου, ενώ η προσφορά αφορά κυρίως την αύξηση της παραγωγής που μπορούν να εξασφαλίσουν οι πολυεθνικές του πετρελαίου. Η κοινοπραξία της ΒΡ Εxploration Οperating Company με την China Νational Ρetroleum Corporation (CΝΡC), η οποία αρχικά είχε ζητήσει 4 δολάρια το βαρέλι, συμβιβάστηκε με τα 2 δολάρια, που απαιτούσε η ιρακινή κυβέρνηση, κερδίζοντας, έτσι, τον διαγωνισμό από την ΕxxonΜobil, που αρνήθηκε να συμφωνήσει στην τιμή αυτή.

«Ο κύριος στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή πετρελαίου από τα 2,4 εκατ.βαρέλια ημερησίως σε πάνω από 4 εκατ.μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν αλ Σαχριστανί σε δηλώσεις του στην ιρακινή δημόσια τηλεόραση. Στο Ιράκ βρίσκονται τα τρίτα μεγαλύτερα σε μέγεθος γνωστά κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, ενώ η παραγωγή των κοιτασμάτων για τα οποία διεξήχθη ο χθεσινός διαγωνισμός υπολογίζεται συνολικά στα 43 δισ. βαρέλια αργού. Η κυβέρνηση της χώρας έχει την ευθύνη της τελικής έγκρισης του νικητή του διαγωνισμού, ενώ αντιρρήσεις έχουν εκφράσει για τη διαδικασία, η οποία αφορά σε παραχώρηση «υπηρεσιών» και όχι «συμπαραγωγή» , με αποτέλεσμα να παρακάμπτεται το Κοινοβούλιο.

Ενδιαφέρον για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς έχουν εκφράσει συνολικά 31 εταιρείες: επτά αμερικανικές, επτά ασιατικές, εννέα ευρωπαϊκές, δύο αυστραλιανές και δύο ρωσικές, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανάπτυξη της παραγωγής που θα πετύχουν οι πολυεθνικές του πετρελαίου θα πρέπει να εξασφαλίσει κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, περίοδο για την οποία καθορίστηκε η σύμβαση, συνολική εισροή 1,7 τρισ. δολαρίων (ή 1,2 τρισ. ευρώ), με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση μιας χώρας που έχει καταστραφεί από το διεθνές εμπάργκο και τους πολέμους. Σύμφωνα με το υπουργείο, από αυτό το ποσό μόνο 30 δισ. δολάρια (περίπου 21 δισ. ευρώ) θα περιέλθουν στις επιλεγμένες εταιρείες και η χώρα θα κρατήσει τον έλεγχο των αποθεμάτων της.

Επιπλέον, οι ξένες εταιρείες που θα κερδίσουν τους διαγωνισμούς θα αναγκαστούν να δουλέψουν μαζί με δημόσιες εταιρείες του Ιράκ, κυρίως τη South Οil Company (SΟC), και να μοιραστούν τις πετρελαιοπηγές, ενώ θα πρέπει οι ίδιες να χρηματοδοτήσουν πλήρως την ανάπτυξή τους.

Αντιδράσεις, όμως, εκ μέρους των εγχώριων εταιρειών έχουν προκαλέσει οι διαγωνισμοί αυτοί. Οι ιρακινές πετρελαϊκές εταιρείες, με επικεφαλής τη SΟC, επικρίνουν το υπουργείο Πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν οι ίδιες να επιτύχουν- και μάλιστα συντομότερα- τους στόχους των πολυεθνικών. «Οι πετρελαιοπηγές που διακυβεύονται σήμερα αφορούν το 85% της σημερινής παραγωγής και το 50% των αποθεμάτων. Η απώλεια ελέγχου τους σημαίνει τον θάνατο των εθνικών επιχειρήσεων» , διατείνεται ο διευθύνων σύμβουλος της SΟC.