Η αντιμετώπισις της ανεργίας, η κλιματική αλλαγή και η Συνθήκη της Λισσαβώνος θα είναι τα βασικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθή η σουηδική προεδρία της ΕΕ, η οποία ανέλαβε χθες τα καθήκοντά της. Αυτό ανέφερε ο πρέσβυς της Σουηδίας στην Αθήνα Χάκον Μάλμκβιστ σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε χθες στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα
Η αντιμετώπισις της ανεργίας, η κλιματική αλλαγή και η Συνθήκη της Λισσαβώνος θα είναι τα βασικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθή η σουηδική προεδρία της ΕΕ, η οποία ανέλαβε χθες τα καθήκοντά της. Αυτό ανέφερε ο πρέσβυς της Σουηδίας στην Αθήνα Χάκον Μάλμκβιστ σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε χθες στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.  

Ο κ. Μάλμκβιστ επεσήμανε ότι το ζήτημα της ανεργίας απασχολεί ιδιαίτερα την Σουηδία, η οποία, από ποσοστά ανεργίας επί του ενεργού πληθυσμού, που ήταν μεταξύ 3% και 5%, σήμερα αντιμετωπίζει μία αύξηση που φθάνει το 10 έως 11%. Στην σουηδική ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα της μεταναστεύσεως. Όπως ανέφερε ο Σουηδός πρέσβυς, η Ελλάς έθιξε το θέμα στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πλέον καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνη συγκεκριμένες προτάσεις. Επεσήμανε δε ότι το θέμα της μεταναστεύσεως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα πρέπει να θεσπισθή μια κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή του. 

Σε ερώτηση της «Εστίας» όσον αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ο κ. Μάλμκβιστ ανέφερε ότι η Σουηδία είναι υπέρ της διευρύνσεως της ΕΕ. «Η πόρτα είναι ανοικτή», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κροατία και την Τουρκία. Ωστόσο δεν μπορεί να πη με βεβαιότητα πως θα εξελιχθή η διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποφασίσθηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου της φορολογίας, ενώ ο αρχικός στόχος της τσεχικής προεδρίας ήταν να ανοίξουν περισσότερα κεφάλαια κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου στο οποίο είχε την προεδρία. Ωστόσο το κεφάλαιο που άνοιξε δεν αναμένεται να κλείση μέχρι η Τουρκία να τηρήση τις δεσμεύσεις της έναντι της Κύπρου, με το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της.

Παραλλήλως, η Στοκχόλμη ελπίζει να συμβάλη στην χάραξη κοινής ευρωπαϊκής γραμμής στην προσεχή σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο. Η Σουηδία θα επιδιώξη επίσης να ξεπεράση και τις Συμπληγάδες του δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ιρλανδία για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα «όχι», σαν αυτό του Ιουνίου του 2008 που πάγωσε την θεσμική αναμόρφωση της ΕΕ, θα είναι καταστροφικό. Αλλά και ένα «ναι», θα σημάνη περίοδο νέων διεργασιών, με τον διορισμό νέου μονίμου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ύπατου Εκπροσώπου  για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, αλλά και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Εν τω μεταξύ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ δήλωσε χθες ότι  η σουηδική κυβέρνησις μπορεί να ζητήση από τους ψηφοφόρους να επανεξετάσουν σε κάποιο στάδιο την απόρριψη της συμμετοχής της Σουηδίας στο ευρώ, όμως το θέμα προς το παρόν δεν επείγει. Οι Σουηδοί ψηφοφόροι απέρριψαν την συμμετοχή στο ευρώ με δημοψήφισμα το 2003, όμως ο Ράινφελτ δήλωσε πως το θέμα μπορεί να τεθή ξανά στους ψηφοφόρους κάποια στιγμή στο μέλλον, με δεδομένες τις αρετές που επέδειξε το ενιαίο νόμισμα στην οικονομική κρίση. «Ακόμη και εκτός της ευρωζώνης. Πρέπει να πω ότι θα είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα χωρίς το ευρώ», παραδέχθηκε ο Σουηδός Πρωθυπουργός.