Επίσημη πρόταση συμμετοχής της Τουρκίας στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream απηύθυνε η ρωσική κυβέρνηση σύμφωνα με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της και υπευθύνου για τον ενεργειακό τομέα της χώρας κ. Ίγκορ Σέτσιν
Επίσημη πρόταση συμμετοχής της Τουρκίας στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream απηύθυνε η ρωσική κυβέρνηση σύμφωνα με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της και υπευθύνου για τον ενεργειακό τομέα της χώρας κ. Ίγκορ Σέτσιν.

Αφού εξέφρασε την ελπίδα για την αποδοχή της πρότασης της Μόσχας από την κυβέρνηση της Άγκυρας, ο κ. Σέτσιν τόνισε ότι η Ρωσία τάσσεται «υπέρ της διαφάνειας κατά τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το σχέδιο αυτό».

Η σχετική πρόταση διατυπώθηκε προς τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σματκό και θέμα των συζητήσεων ανεμένετο να είναι η επέκταση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αντρέι Νεστερένκο, χαρακτήρισε διαρκώς διευρυνόμενη την ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, τονίζοντας ότι η Τουρκία προμηθεύτηκε το 2008 24,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ το 2007 η αντίστοιχη ποσότητα ανήρχετο στα 23,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ των οποίων 10,5 δισ. μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Βlue Stream.

Ο κ. Νεστερένκο πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις δυνατότητές του, μέσω και της ανάπτυξης ενός παράλληλου κλάδου φυσικού αερίου (Blue Stream-2) μέσω του εδάφους της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της Μεσογείου, ενώ καλές προοπτικές υπάρχουν και για την ανάπτυξη συνεργασίας και στον τομέα της ατομικής ενέργειας».

Στόχος της ρωσικής πρότασης είναι να εμποδιστεί η εφαρμογή του ανταγωνιστικού στο South Stream σχεδίου Nabucco, το οποίο υποστηρίζει η αμερικανική πλευρά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, εξάλλου, και η συμφωνία Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν που υπεγράφη την Δευτέρα για αγορά από τη Gazprom, το 2010, 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην Κασπία, το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης του οποίου αποτελεί την κύρια εν δυνάμει πηγή τροφοδότησης του Nabucco.

Μέσα από αυτές, αλλά και σειρά άλλων ενεργειών, η Μόσχα θέλει να καταστήσει σαφές ότι ο αγωγός αυτός, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ε.Ε., στα πλαίσια της στρατηγικής της ενεργειακής απεξάρτησής της από την Ρωσία, αποτελεί έργο «θνησιγενές», καθώς δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου από την Κεντρική Ασία και τη λεκάνη της Κασπίας για διοχέτευση στην Ευρώπη.
 
Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς η Άγκυρα  θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του σχεδίου του Nabucco, καθώς ο συγκεκριμένος αγωγός προβλέπεται να διέρχεται κυρίως μέσω του εδάφους της.

Τις επαφές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στη Μόσχα διαδέχονται οι χθεσινές και  επισήμως οι σημερινές συναντήσεις του Τούρκου  υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.

Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσε εχθές και ο  Ρώσος αντιπρόεδρος Σέτσιν,  αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιουλίου, και η αναβληθείσα επίσκεψη του πρωθυπουργού Πούτιν στην Τουρκία.