Άγονοι Όλοι οι Διαγωνισμοί για την Ανάπτυξη Ιρακινών Κοιτασμάτων πλην της Ρουμάϊλα

Άγονοι Όλοι οι Διαγωνισμοί για την Ανάπτυξη Ιρακινών Κοιτασμάτων πλην της Ρουμάϊλα
energia.gr
Πεμ, 2 Ιουλίου 2009 - 18:20
Έκπληξη έχει προκαλέσει σε διεθνείς αναλυτές της αγοράς η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην προμήθεια που ήταν διατεθιμένη να δεχθεί η κυβέρνηση του Ιράκ για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που δημοπρατήθηκαν εχθές και των ποσών που ζητούσαν οι πολυεθνικές ενεργειακές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι από τους διαγωνισμούς αυτούς, εκτός από εκείνον για το πετρελαϊκό κοίτασμα της Ρουμάιλα, τα αποθέματα του οποίου υπολογίζονται σε 17,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και το οποίο κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία της βρετανικής BP και της κινεζικής CNPC, κηρύχθηκαν άγονοι
Έκπληξη έχει προκαλέσει σε διεθνείς αναλυτές της αγοράς η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην προμήθεια που ήταν διατεθιμένη να δεχθεί η κυβέρνηση του Ιράκ για την ανάπτυξη των  κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που δημοπρατήθηκαν εχθές και των ποσών που ζητούσαν οι πολυεθνικές ενεργειακές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι από τους διαγωνισμούς αυτούς, εκτός από εκείνον για το πετρελαϊκό κοίτασμα της Ρουμάιλα, τα αποθέματα του οποίου υπολογίζονται σε 17,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και το οποίο κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία της βρετανικής BP και της κινεζικής CNPC, κηρύχθηκαν άγονοι.

Πραγματικά, ενώ ευοδώθηκε ο διαγωνισμός του κοιτάσματος της Ρουμάιλα, του δεύτερου μεγαλύτερου πετρελαϊκού κοιτάσματος του πλανήτη, το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ απέρριψε τις προσφορές που υπεβλήθησαν για τα άλλα έξι πετρελαϊκά κοιτάσματα και τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας της Μέσης Ανατολή, καθώς η προμήθεια που ζητούσε ήταν πολύ υψηλή. Η κοινοπραξία BP -  CNPC ήταν η μόνη που δέχθηκε να μειώσει την αρχική απαίτηση για προμήθεια στα 2 δολάρια για κάθε επιπλέον βαρέλι, από 3,99 δολάρια που ζητούσε αρχικά, επικρατώντας, έτσι, της ΕxxonΜobil, η οποία την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να δεχθεί τους όρους της ιρακινής κυβέρνησης.

«Σήμερα είδαμε ότι το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές ζουν σε διαφορετικούς πλανήτες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αναλυτής στο Energy Intelligence Group Ρούμπα Χούζαρι.

Έτσι, δεν υπήρξε καμία υποβολή προσφοράς για το κοίτασμα φυσικού αερίου της Μανσουρίγια, του οποίου τα αποθέματα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 116,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ, όσον αφορά το κοίτασμα φυσικού αερίου του Ακάς, στο δυτικό Ιράκ, παρ’ ότι η ιταλική Edison ήταν η μοναδική εταιρία που υπέβαλε προσφορά, τελικά έκρινε ασύμφορους τους όρους και υπαναχώρησε. Για το τελευταίο κοίτασμα, του οποίου τα αποθέματα υπολογίζονται σε 59,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων η Edison πρότεινε να λαμβάνει προμήθεια 38 δολαρίων για κάθε επιπλέον βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου που θα παράγεται, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης της Βαγδάτης ήταν 8,5 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα θεωρείται πιθανή πηγή τροφοδοσίας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του αγωγού Nabucco.

Επίσης, αν και από τέσσερα διαφορετικά κονσόρτσιουμ κατέθεσαν προσφορές από για το πετρελαϊκό κοίτασμα του Ζουμπάιρ – δηλ. το κονσόρτσιουμ BP και CNOOC, το κονσόρτσιουμ της ινδικής εταιρείας ONGC, της ρωσικής Gazprom και της Turkish Petroleum Corp., το κονσόρτσιουμ της ιταλικής Eni με την κινεζική Sinopec, την Occidental και την Korean Gas και, τέλος, τοκονσόρτσιουμ της Exxon Mobil, της Royal Dutch Shell και της μαλαισιανής Petronas), το κονσόρτσιουμ της ιταλικής Eni, της κινεζικής Sinopec, της Occidental και της Korean Gas που τελικά επικράτησε απεσύρθη καθώς δεν συμφώνησε με τα 2 δολάρια για κάθε βαρέλι που πρόσφερε το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, ζητώντας, αντίθετα, 4,80 δολάρια για κάθε βαρέλι.

Εξάλλου, ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε για το πετρελαϊκό κοίτασμα του Μαϊζάν στο νότιο Ιράκ, καθώς το μοναδικό κονσόρτσιουμ που υπέβαλε προσφορά (η κοινοπραξία CNOOC και Sinochem) ζήτησε προμήθεια 25,40 δολαρίων για κάθε επιπλέον βαρέλι που θα παραγόταν, ενώ η προσφορά του ιρακινού Υπουργείου Πετρελαίου ήταν μόλις 2,30 δολάρια.

Απορρίφθηκε, επίσης, η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε για το πετρελαϊκό κοίτασμα του Κιρκούκ- τα εκτιμούμενα αποθέματα του οποίου ανέρχονται σε 7,9 δισεκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου - αυτή της κοινοπραξίας της Royal Dutch Shell με την Sinopec και την Turkish Petroleum Corp., καθώς το κονσόρτσιουμ ζητούσε προμήθεια 7,89 δολαρίων για κάθε επιπλέον παραγόμενο βαρέλι, ενώ το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου ήταν διατεθειμένο να δώσει 2 δολάρια για κάθε επιπλέον βαρέλι.

Ανάλογη ήταν και η τύχη του διαγωνισμού  για την ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Μπάι Χάσαν, καθώς η κοινοπραξία της οποίας ηγείτο ConocoPhillips ζητούσε 26,70 δολάρια για κάθε βαρέλι, ενώ το ιρακινό υπουργείο πρόσφερε μόλις 4 δολάρια.

Όσον αφορά το κοίτασμα της Δυτικής Κούρνα, υποβλήθηκαν πέντε προσφορές, αλλά οι ExxonMobil και CNPC απέρριψαν τους όρους της Βαγδάτης, ενώ η κοινοπραξία της οποίας ηγείτο η CNOOC, η μοναδική που εκδήλωσε ενδιαφέρον για το πετρελαϊκό κοίτασμα του Μισάν, δεν αποδέχθηκε τους όρους του ιρακινού υπουργείου.

Όσον αφορά τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ιράκ, της Μανσουρίγια και του Ακάς και πιθανώς του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Κιρκούκ, για των οποίων την ανάπτυξη δεν τελεσφόρησε ο πρόσφατος διαγωνισμός χορήγησης αδειών, θα αναπτυχθούν από ιρακινές κρατικές εταιρίες, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αλι αλ Νταμπάγ.

«Η κυβέρνηση απέρριψε σήμερα τις προσφορές που υπέβαλαν οι ξένες πετρελαϊκές εταιρίες. Εάν επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα, πρέπει οι προσφορές τους να είναι αντίστοιχες με τις τιμές που έχει ορίσει το υπουργείο Πετρελαίου», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την συμφωνία για το κοίτασμα της Ρουμάιλα ο ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Ρώυτερς, εκτίμησε ότι η εκμετάλλευσή του θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής στα 2,85 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, από 956.000 βαρέλια την ημέρα που είναι σήμερα.