Η Κυβέρνησις Καραμανλή παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ ένα φορολογικό σύστημα άθλιο, αναποτελεσματικό και άδικο. Πέντε χρόνια αργότερα, το σύστημα έχει καταστή χειρότερο. Δεν έγινε τίποτε γιά τον εξορθολογισμό του, με αποτέλεσμα να εντείνεται στο έπακρον η φορολογική αδικία. Εν έτει 2009, στην Ελλάδα εξακολουθούν να φορολογούνται πρωτίστως τα κορόϊδα

Η Κυβέρνησις Καραμανλή παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ ένα φορολογικό σύστημα άθλιο, αναποτελεσματικό και άδικο. Πέντε χρόνια αργότερα, το σύστημα έχει καταστή χειρότερο. Δεν έγινε τίποτε γιά τον εξορθολογισμό του, με αποτέλεσμα να εντείνεται στο έπακρον η φορολογική αδικία. Εν έτει 2009, στην Ελλάδα εξακολουθούν να φορολογούνται πρωτίστως τα κορόϊδα. Υπάρχει ένα συνταρακτικό στοιχείο, που σε κάθε ευνομούμενο κράτος θα αρκούσε γιά να οδηγήση σε πτώση κυβερνήσεων:

- Ενώ το εθνικό εισόδημα των Ελλήνων είναι της τάξεως των 260 δις ευρώ ετησίως, το σύνολο των εσόδων που εισπράττει το Δημόσιο από την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μόλις 12 δις ευρώ! Δηλαδή ο φόρος που καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα, δεν φθάνει ούτε στο 5% του εισοδήματος που πραγματοποιείται στην χώρα μας κάθε χρόνο.

- Αντί λοιπόν οι κυβερνώντες να αναδείξουν το στοιχείο αυτό και να λάβουν μέτρα, μας λένε τώρα ότι λόγω της δημοσιονομικής κρίσεως πρέπει να πληρώσουν και άλλα, όσοι ήδη πληρώνουν!

Φοροδιαφυγή 15 δις!

Το 2009, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα είναι περίπου 260 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχη πραγματοποιηθή και αντιστοίχου αξίας εθνικό εισόδημα. Κατά το μεγαλύτερο τμήμα του, το εισόδημα αυτό υπόκειται σε φορολογία. Αμεση φορολογία κατά την γένεση του εισοδήματος και έμμεση κατά την κατανάλωσή του. Στην μεν άμεση φορολογία, οι συντελεστές φόρου κλιμακώνονται από 15% έως 40% γιά τα φυσικά πρόσωπα και από 20% έως 25% γιά τα νομικά πρόσωπα. Στην δε έμμεση φορολογία, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 19%.

Με τέτοιους συντελεστές λοιπόν, θα έπρεπε να εισπράττονται φόροι της τάξεως των 75 δις ευρώ ετησίως. Όμως εισπράττονται μόλις 60 δις ευρώ. Από την άμεση φορολογία (φυσικών και νομικών προσώπων) προβλέπεται να εισπραχθούν εφέτος 26 δις ευρώ και από την έμμεση φορολογία 34 δις ευρώ. Δηλαδή συνολικώς 15 δις ευρώ λιγώτερα από ό,τι θα έπρεπε.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του φορολογικού μας συστήματος. Και αντί να επιδιώκεται ο εντοπισμός της φορολογητέας ύλης που φοροδιαφεύγει, επιβαρύνονται με πρόσθετους φόρους εκείνοι που έχουν ήδη φορολογηθή. Η έκτακτη εισφορά επεβλήθη επί εισοδημάτων γιά τα οποία έχει ήδη καταβληθή φόρος. Τα πρόσθετα τέλη κυκλοφορίας επιβαρύνουν φορολογουμένους που ήδη έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, αλλά και φόρο, όταν αγόρασαν το αυτοκίνητό τους. Γιατί λοιπόν να ξαναπληρώσουν αυτοί που έχουν ήδη πληρώσει φόρους και τέλη;

Απαράδεκτη τακτική

Οταν τα στοιχεία δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή είναι της τάξεως των 15 δις ευρώ ετησίως, είναι απαράδεκτο να εξαγγέλλονται νέοι φόροι που βαρύνουν τις πηγές που ήδη πληρώνουν. Πολλώ μάλλον όταν τα έσοδα που προσδοκώνται από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις είναι μηδαμινά, σε σύγκριση με τα ποσά της φοροδιαφυγής. Ολο αυτό το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε προχθές ο υπουργός Οικονομίας, προβλέπεται ότι θα αποφέρη μόλις 670 εκατ. ευρώ. Προκαλείται λοιπόν τόση αναστάτωσις, γιά να εισπραχθή ένα τέτοιο ποσό, όταν κάθε χρόνο χάνονται τουλάχιστον 15 δις από την φοροδιαφυγή. Αραγε με αυτά, θα ασχοληθή ποτέ κάποιος;

Αλλά το πλέον εξοργιστικό είναι ότι, λόγω ακριβώς του τεραστίου ύψους της φοροδιαφυγής, η φορολογία των εντίμων φορολογουμένων καθίσταται ακόμη πιό επαχθής. Διότι αν φρόντιζε το κράτος να εισπράξη έστω και τα μισά από τα ποσά που φοροδιαφεύγουν, θα μπορούσε να μειώση θεαματικά τους φόρους γιά όσους τους καταβάλλουν. Είναι αδιανόητο να καταβάλλουν κάποιοι φορολογούμενοι στο κράτος το 40% του εισοδήματός τους, να προπληρώνουν το 55% του φόρου του επομένου έτους και να επιβαρύνονται με έκτακτες εισφορές, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν πληρώνουν ούτε τα μισά που τους αναλογούν.

Στην Ελλάδα, τους φόρους πληρώνουν πρωτίστως τα κορόϊδα. Αυτή είναι η αλήθεια. Το χειρότερο όμως είναι πως η Νέα Δημοκρατία, που παρέλαβε ένα άθλιο φορολογικό καθεστώς από το ΠΑΣΟΚ, δεν έκανε τίποτε γιά να το βελτιώση. Πρόκειται γιά διαχρονικό αίσχος.