Ο Wulf Bernotat της EON έχει δεχτεί τα τελευταία δύο χρόνια σφοδρή κριτική για τις αποφάσεις που πήρε σχετικά με την πολιτική της εταιρείας. Τον κατακρίνουν ανάμεσα στα άλλα για την αποτυχημένη προσπάθεια αγοράς της ισπανικής Endesa την οποία έχασε η γερμανική εταιρεία ηλεκτρισμού την τελευταία στιγμή από την ιταλική Enel το 2007.

Ο Wulf Bernotat της EON έχει δεχτεί τα τελευταία δύο χρόνια σφοδρή κριτική για τις αποφάσεις που πήρε σχετικά με την πολιτική της εταιρείας. Τον κατακρίνουν ανάμεσα στα άλλα για την αποτυχημένη προσπάθεια αγοράς της ισπανικής Endesa την οποία έχασε η γερμανική εταιρεία ηλεκτρισμού την τελευταία στιγμή από την ιταλική Enel το 2007.

Γενικότερα ο Bernotat κατηγορείται ότι οδήγησε τον ενεργειακό όμιλο σε υπερεπέκταση μέσω διαφόρων κινήσεων όπως η αγορά της πλειοψηφίας της ρωσικής OGK-4 και η απόκτηση παγίων αξίας 11,8 δις. ευρώ από την Endesa και την Enel.

Παράλληλα, η μετοχή της εταιρείας έχασε μέσα στο 2008 το 60% της αξίας της οδηγώντας έτσι σε έντονο προβληματισμό. Στη συνέχεια η τιμή της επανέκαμψε, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ της μετοχής της ανταγωνιστικής RWE.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΟΝ πάντως παραμένει αισιόδοξος στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου της θητείας του στη θέση αυτή. Σε πρόσφατη επίσκεψή του σε εγκατάσταση αιολικής ενέργειας στην Αγγλία δήλωσε πως η απαισιοδοξία που επικράτησε ως τώρα ήταν εν πολλοίς υπερβολική. Ο Bernotat πιστεύει πως η έντονη πτώση στη ζήτηση που παρατηρήθηκε τον χειμώνα έχει πλέον σταματήσει: «Πιστεύω πως έχουμε δει πλέον το χαμηλότερο σημείο αυτό το τρίμηνο και η ζήτηση ενέργειας δεν θα μειωθεί περαιτέρω».

Ο Bernotat και ο Alexei Miller της Gazprom αναμένουν πως η ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι, έστω και με αργούς ρυθμούς. Ένας τομέας που τους δίνει ελπίδες είναι το φυσικό αέριο. Θεωρούν πως η ζήτηση σε αέριο θα ανέβει καθώς οι παραγωγοί ενέργειας θα επωφεληθούν της χαμηλής τιμής προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

«Η επαναφορά της ζήτησης θα έχει τη μορφή του “L”, θα είναι βαθμιαία και θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους» σχολίασε ο Bernotat.

Εντωμεταξύ οι ανησυχίες για τις προοπτικές της εταιρείας είχαν παρεισφρήσει και στα εργατικά συνδικάτα, τα οποία προειδοποιούσαν για 6.000 απολύσεις στο εγγύς μέλλον στα πλαίσια ενός προγράμματος μείωσης των εξόδων που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Για άλλη μια φορά ο Bernotat εμφανίζεται καθησυχαστικός: «Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θα προκύψει από το παρόν σχέδιο, αλλά σίγουρα δεν θα έχει σχέση με τις εκτιμήσεις αυτές». Κατακρίνει τέτοιες απόψεις ως «άκρως υπερβολικές» και προσθέτει ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να αποφύγει λύσεις όπως την εθελουσία έξοδο για τους εργαζόμενους.

Για τον ισχυρό άντρα της ΕΟΝ παραπλανητική είναι και η άποψη ότι η εταιρεία θα χρειαστεί να καθυστερήσει την πώληση παγίων της όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό της δίκτυο στη Γερμανία. Η εν λόγω πώληση έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της αντιμονοπωλιακής πολιτικής.

Μια άλλη σημαντική περίπτωση είναι αυτή της δημοτικής επιχείρησης κοινής ωφελείας Thuga την οποία η ΕΟΝ προτίθεται να πουλήσει. «Η πώληση της Thuga είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και θα φτάσουμε στο 2010 μέχρι να συμφωνήσουμε τους όρους και να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία. Υπάρχει ενδιαφέρον από έναν όμιλο και αν προτείνουν τη σωστή τιμή και χρηματοδότηση πιθανόν να υπάρξει συμφωνία».

Η τιμή που έχει αναφερθεί ανέρχεται κοντά στα 3,8 δις ευρώ.

Γενικότερα οι πωλήσεις αυτές εκ μέρους της ΕΟΝ αποτελούν κομμάτι του σχεδίου της για την αντιμετώπιση της κρίσης. Προφανώς μέρος του προγράμματος αυτού είναι και η μείωση των επενδύσεων. Ο Bernotat όμως υπενθυμίζει: «Αυξήσαμε και στη συνέχεια μειώσαμε τις επενδύσεις μας. Επενδύαμε περίπου 5 δις ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2007 και μετά ανεβήκαμε στα 12-13 δις. ευρώ το 2008. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κοντά στα 10, οπότε εξακολουθούμε να είμαστε στο διπλάσιο σε σχέση με πριν».

Η επεκτατική στρατηγική που ακολουθήθηκε από το 2007 και μετά δικαιολογείται από τον Bernotat ως ρεαλιστική για την τότε χρονική συγκυρία. Ο ίδιος πιστεύει πως είναι ακόμα νωρίς για κρίσεις σχετικά με την πορεία του στην ΕΟΝ και τονίζει: «Με ενδιαφέρουν περισσότερο οι διεθνείς δραστηριότητες παρά το να εργαστώ εντός της Γερμανίας. Διαθέτω εμπειρία στη διεθνή επιχειρηματικότητα και η λύση αυτή είναι πιο ελκυστική για το μέλλον μου».

Αν και ο Bernotat δεν επιλέχτηκε ως ο νέος πρόεδρος της BP, η εμπειρία του τον καθιστά ιδανικό για πολλά διοικητικά συμβούλια διεθνών εταιρειών. Πριν εργαστεί στην ΕΟΝ κατείχε θέση στη Shell για 25 χρόνια και έχει περάσει από διάφορες ευρωπαϊκές αγορές όπως της Ανατολικής Ευρώπης, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Οι επαφές που απέκτησε στη διάρκεια της θητείας του στην ΕΟΝ με μεγάλους διεθνείς ομίλους όπως την Gazprom στη Ρωσία αποτελούν ένα πλεονέκτημα που πολλές εταιρείες θα εκτιμήσουν.