Όπως δήλωσε στο γαλλικό Πρακτορείο ο Nabi Avci, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε αποστείλει προσκλήσεις στα εμπλεκόμενα μέρη για την υπογραφή της συμφωνίας στις 13 Ιουλίου στην Άγκυρα». Οικοδεσπότης της τελετής πρόκειται, σύμφωνα με τουρκική κυβερνητική πηγή, να είναι ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός
Όπως δήλωσε στο γαλλικό Πρακτορείο ο Nabi Avci, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε αποστείλει προσκλήσεις στα εμπλεκόμενα μέρη για την υπογραφή της συμφωνίας στις 13 Ιουλίου στην Άγκυρα».

Οικοδεσπότης της τελετής πρόκειται, σύμφωνα με τουρκική κυβερνητική πηγή, να είναι ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, κ. Taner Yildiz, είχε δηλώσει ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς, όμως, να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας.

Ο μήκους 3.300 χλμ. αγωγός φυσικού αερίου Nabucco προορίζεται για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Αυστρία, μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, με στόχο την παράκαμψη της Ρωσίας, σε μία προσπάθεια να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από την Μόσχα.

Ο αγωγός, ο οποίος προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2014, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 7,9 δις ευρώ.

Το σχέδιο του Nabuccoαντιμετωπίζει τον άμεσο ανταγωνισμό του ρωσικών συμφερόντων σχεδίου του αγωγού South Stream, του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom και της ιταλικής Eni. Ο South Stream πρόκειται να μεταφέρει ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας προς την Δυτική Ευρώπη, διασχίζοντας υποθαλάσσια τον Εύξεινο Πόντο.

Αμφιβολίες, εξάλλου, έχουν εκφραστεί για το κατά πόσον το σχέδιο του Nabuccoθα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες για την οικονομική του βιωσιμότητα, μετά, μάλιστα, και από την συνάντηση της Πράγας τον περασμένο Μάιο, οπότε το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, χώρες με κομβικό ρόλο στην παραγωγή φυσικού αερίου, απέφυγαν να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους.

Η προοπτική υλοποίησης του Nabucco δέχθηκε πρόσφατα επιπλέον πλήγματα από τις κινήσεις της οικονομικής διπλωματίας της Μόσχας, καθώς προχθές η ρωσική κυβέρνηση απηύθυνε επίσημη πρόταση προς την Τουρκία για συμμετοχή της στο σχέδιο του South Stream, ενώ την Δευτέρα, 29 Ιουνίου, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Μπακού και Μόσχας για αγορά από τη Gazprom, το 2010, 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην Κασπία.

Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος - του οποίου το κόστος τοποθετείται στα 10 δισ. δολάρια - θεωρείται ως η κύρια εν δυνάμει πηγή τροφοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco και η συμφωνία αποτελεί ακριβώς κίνηση της Ρωσίας που αποσκοπεί στο να στερήσει τον αγωγό από την πρόσβαση στο κοίτασμα αυτό.