Η Naftogaz Καταφεύγει σε Χρηματοδότηση από Ρωσική Τράπεζα για την Εξόφληση των Εισαγωγών Φυσικού Αερίου από την Μόσχα

Η Naftogaz Καταφεύγει σε Χρηματοδότηση από Ρωσική Τράπεζα για την Εξόφληση των Εισαγωγών Φυσικού Αερίου από την Μόσχα
energia.gr
Δευ, 6 Ιουλίου 2009 - 18:28
Ουκρανική εφημερίδα αναφέρει στον διαδικτυακό της τόπο ότι η κρατική ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ενδέχεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. δολαρίων από ρωσική επενδυτική τράπεζα. Πρόκειται για την ρωσική τράπεζα Troika, η οποία, όπως αναφέρει στο siteτης η «Ουκράινσκα Πράβντα» ίσως διευκολύνει την ουκρανική εταιρεία να διασφαλίσει τις πληρωμές για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου του μηνός Ιουνίου Μόσχα και οι οποίες πρέπει να εξοφληθούν ως τις 7 Ιουλίου
Ουκρανική εφημερίδα αναφέρει στον διαδικτυακό της τόπο ότι η κρατική ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ενδέχεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. δολαρίων από ρωσική επενδυτική τράπεζα. Πρόκειται για την ρωσική τράπεζα Troika, η οποία, όπως αναφέρει στο siteτης η «Ουκράινσκα Πράβντα» ίσως διευκολύνει την ουκρανική εταιρεία να διασφαλίσει τις πληρωμές για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου του μηνός Ιουνίου Μόσχα και οι οποίες πρέπει να εξοφληθούν ως τις 7 Ιουλίου.

Δημοσίευμα, εξάλλου, της ρωσικής οικονομικής εφημερίδα «Βεντομόστι» αναφέρει ότι πηγές προσκείμενες στη ρωσική επενδυτική τράπεζα Troika, αλλά και ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν - χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες - τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των δύο εταιριών.

Εκπρόσωποι της Naftogaz απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της «Ουκράινσκα Πράβντα», το οποίο επικαλείται προσχέδιο συμβολαίου μεταξύ των δύο εταιριών. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής εταιρίας κ. Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι αρκέστηκε να πει ότι η εταιρία θα είναι συνεπής ως προς την καταληκτική ημερομηνία της 7ης Ιουλίου.

«Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές. Τα πάντα θα γίνουν όπως προβλέπει το σχέδιο», δήλωσε στο Ρόιτερ ο κ. Ζεμλιάνσκι, προσθέτοντας ότι η Naftogaz προγραμματίζει μεγάλη αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Gazprom μέσα στο τρίτο τρίμηνο, για να εξασφαλίσει την πληρότητα των υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων ενόψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας Naftogaz-Troika που δημοσίευσε η Ουκράινσκα Πράβντα, η χρηματοδότηση της Naftogaz θα γίνει μέσω κοινοπρακτικού δανείου ή μέσω οργάνωσης της έκδοσης εταιρικών ομολόγων, ενώ αναφέρεται ότι η σχετική συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί αργότερα εντός του μηνός.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έχει δηλώσει ότι χρειάζεται πιστώσεις ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων για να αγοράσει ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία οι οποίες θα αποθηκευτούν ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγορά τον χειμώνα.