Και επίσημα πλέον από σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γιόσκα Φίσερ. Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση της αυστριακής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα του αγωγού που φιλοδοξεί να συνδέσει την Ευρώπη με τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής, παρακάμπτοντας την Ρωσία
Και επίσημα πλέον από σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γιόσκα Φίσερ. Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση της αυστριακής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα του αγωγού που φιλοδοξεί να συνδέσει την Ευρώπη με τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής, παρακάμπτοντας την Ρωσία.

Η είδηση έρχεται λίγες μέρες μόλις μετά την ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή ότι στις 13 Ιουλίου στην Αγκυρα  θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την υλοποίηση του προγράμματος από εκπροσώπους των χωρών διαμετακόμισης. Οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και ηΤουρκία, ενώ εταίρος στο πρόγραμμα είναι και η Γερμανία, αν και δεν αποτελεί χώρα διαμετακόμισης.

Ο κ. Φίσερ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανία μέχρι το 2005, σύμφωνα με την ανακοίνωση της OMV, προσελήφθη για να συντηρεί τις επαφές και το διάλογο μεταξύ των πολιτικών ηγετών των χωρών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα Nabucco.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίσερ είναι ο δεύτερος Γερμανός πολιτικός που θα εργαστεί για μεγάλης εμβέλειας πρόγραμμα φυσικού αερίου μετά τον πρώην Γερμανό καγκελάριο κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος εργάζεται στο ανταγωνιστικό προς τον Nabucco γερμανο-ρωσικό κονσόρτσιουμ του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.