Βρυξέλλες. – Την πιθανότητα επαναλήψεως της ενεργειακής κρίσεως φέτος τον χειμώνα διαμήνυσε την περασμένη εβδομάδα (2/7/09) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να φροντίσουν να σχηματισθούν έγκαιρα αποθέματα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, πρέπει να σχηματιστούν αποθέματα του προϊόντος «λόγω αβέβαιης καταστάσεως με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην επικράτεια της Ουκρανίας»
Βρυξέλλες. – Την πιθανότητα επαναλήψεως της ενεργειακής κρίσεως φέτος τον χειμώνα διαμήνυσε την περασμένη εβδομάδα (2/7/09) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να φροντίσουν να σχηματισθούν έγκαιρα αποθέματα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, πρέπει να σχηματιστούν αποθέματα του προϊόντος «λόγω αβέβαιης καταστάσεως με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην επικράτεια της Ουκρανίας» και μετά την κρίση του περασμένου χειμώνα, προκύπτει «η αδήριτη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωσις να μην εξαρτάται στο μέλλον από έναν μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου ή από ένα και μοναδικό κύκλωμα διανομής του προϊόντος». «Πρέπει να εντείνουμε αυτό που εμείς αποκαλούμε περιφερειακή συνεργασία στο θέμα αυτό. Μόνον με αυτήν θα αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους, που έχουν εντοπισθεί ήδη», σημείωσαν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία εξαρτάται από την εκταμίευση δανείων προς την κυβέρνησή της, ώστε να πληρωθεί μεγάλο μέρος του χρέους της έναντι της Μόσχας για την ροή από το έδαφός της του φυσικού αερίου της «Gazprom». Μέχρι όμως να υπάρξει η κεφαλαιακή επάρκεια σε αυτόν τον τομέα, κυριαρχεί μεγάλη αβεβαιότης.

Ως εκ τούτου, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνήλθε ήδη στις Βρυξέλλες σύσκεψις, με την συμμετοχή ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας, αλλά και εκπροσώπων διεθνών πιστωτικών θεσμών, ώστε να υπάρξουν πρακτικές λύσεις στις οικονομικές «εκκρεμότητες». Παρόμοια σύσκεψις αναμένεται να πραγματοποιηθεί ξανά σε περίπου δέκα ημέρες.