Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ( ΔΕΚ ), με απόφασή του στις 07/07 καταδίκασε την Ελλάδα γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν ανέκτησαν τις κρατικές ενισχύσεις, που είχαν χορηγηθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία, και οι οποίες είχαν κριθεί παράνομες
Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών   Κοινοτήτων ( ΔΕΚ ), με απόφασή του στις 07/07 καταδίκασε την Ελλάδα γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν ανέκτησαν τις κρατικές ενισχύσεις, που είχαν χορηγηθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία, και οι οποίες είχαν κριθεί παράνομες με απόφαση του Δικαστηρίου το 2005.

Το ΔΕΚ, με τη σημερινή απόφαση του επιβάλλει στην Ελλάδα πρόστιμο, ύψους 16.000 ευρώ την ημέρα και την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται, ότι το 2002, η Επιτροπή έκρινε ότι ορισμένες ενισχύσεις που χορήγησε η Ελλάδα στην Ολυμπιακή Αεροπορία (ΟΑ) ήταν ασύμβατες προς την κοινή αγορά, στο μέτρο που δεν τηρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις που είχαν αρχικώς προβλεφθεί. Οι ενισχύσεις αυτές έπρεπε να ανακτηθούν αμελλητί. 

Επειδή δεν ανακτήθηκαν οι ενισχύσεις αυτές, η Επιτροπή προσέφυγε για πρώτη φορά στο Δικαστήριο το 2003. Το 2005 δημοσιεύτηκε απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία διαπιστώθηκε παράβαση εκ μέρους της Ελλάδας.

Η Ελλάδα δε συμμορφώθηκε προς την απόφαση του ΔΕΚ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση το άρθρο 228 της Συνθήκης άσκησε νέα προσφυγή στο Δικαστήριο ζητώντας  αυτή τη φορά να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με την απόφασή του και να της επιβάλει την καταβολή κατ’ αποκοπή ποσού και χρηματικής ποινής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική, σημερινή ανακοίνωση του ΔΕΚ, «το Δικαστήριο επιβάλλει στην Ελλάδα την καταβολή χρηματικής ποινής ύψους 16.000 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 2005, με ημερομηνία έναρξης της καταβολής ένα μήνα από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να αποδείξει την παύση της παράβασης».

Επίσης το Δικαστήριο, με τη σημερινή του απόφαση, καθορίζει το κατ’ αποκοπή ποσό σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματική ποινή και το κατ’ αποκοπή ποσό θα πρέπει να καταβληθούν στον λογαριασμό «Ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

Σημειώνεται, πως η σημερινή απόφαση είναι η τέταρτη, κατά απόφαση του ΔΕΚ για επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις:

- της 4ης Ιουλίου 2000,  για τη χωματερή του Κουρουπητού Κρήτης

- της 4ης Ιουνίου 2009, για την απαγόρευση ηλεκτρονικών παιχνιδιών στους δημόσιους χώρους και

- της 4ης Ιουνίου 2009, για τα καταστήματα των οπτικών

Επίσης, το Κολλέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε να προσφύγει η Επιτροπή στο ΔΕΚ για δύο άλλες υποθέσεις, ζητώντας την επιβολή πρόστιμου και αποζημίωσης.

Ειδικοί στα ευρωπαϊκά νομικά θέματα ισχυρίζονται ωστόσο, πως ορισμένες υποθέσεις μπορούν να διευθετηθούν με καλό συντονισμό των υπηρεσιών των  αρμοδίων υπουργείων και να μη φθάσουν καθόλου στο ΔΕΚ.