Όταν το 2007 ο Πίτερ Λαίσερ ανέλαβε τα ηνία της Siemens, η χρονική συγκυρία ήταν αρκετά δυσμενής για την ιστορική γερμανική εταιρεία. Μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο σχετικά με τις δωροδοκίες που έπληξε τη φήμη και το γόητρο της επιχείρησης, κάτι που όπως βλέπουμε συνεχίζεται ακόμη στην ελληνική αγορά, και ο κ. Λαίσερ είχε ένα δύσκολο έργο μπροστά του προκειμένου να την αναμορφώσει.

Όταν το 2007 ο Πίτερ Λαίσερ ανέλαβε τα ηνία της Siemens, η χρονική συγκυρία ήταν αρκετά δυσμενής για την ιστορική γερμανική εταιρεία. Μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο σχετικά με τις δωροδοκίες που έπληξε τη φήμη και το γόητρο της επιχείρησης, κάτι που όπως βλέπουμε συνεχίζεται ακόμη στην ελληνική αγορά, και ο κ. Λαίσερ είχε ένα δύσκολο έργο μπροστά του προκειμένου να την αναμορφώσει.

Σήμερα δύο χρόνια έχουν περάσει και το έργο του ως διευθύνων σύμβουλος κρίνεται ως καινοτόμο και επιτυχημένο όπως σημειώνουν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι Financial Times. Ο Λαίσερ προχώρησε σε βαθιές τομές και ώθησε την εταιρεία σε μια αναδιοργάνωση που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν ακόμα και μια δεκαετία προκειμένου να ολοκληρωθεί. Ανάμεσα στις αλλαγές που προώθησε ανήκουν η αναδιάρθρωση της δομής, η έμφαση στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και η μείωση των υπερβολικών εξόδων.

Στην προσπάθειά του αυτή μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ακόμα και το σκάνδαλο ως μοχλό πίεσης προς εκείνους τους συντηρητικούς κύκλους που αρνούνταν την αλλαγή. Όπως ανέφερε ο ίδιος πρόσφατα, «ήμασταν τυχεροί διότι βρεθήκαμε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε μια εσωτερική κρίση ώστε να προετοιμαστούμε για την ύφεση».

Η αναμόρφωση της Siemens την ισχυροποίησε απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση η οποία πάντως «χτύπησε» τη γερμανική εταιρεία το ίδιο σφοδρά όσο και την υπόλοιπη αγορά. Η ζήτηση για τα προϊόντα των τριών βασικών κλάδων της έχει μειωθεί η έχει μείνει στάσιμη. Τα έσοδα για τη βιομηχανική παραγωγή, που αποτελεί το βασικότερο κομμάτι, μειώθηκαν κατά 6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον όμως, η Siemens είχε μια σχετικά καλή πορεία στο πρώτο τρίμηνο, αντίθετα με τις ανταγωνιστικές General Electric και Philips. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% στα 19 δις ευρώ και το λειτουργικό κέρδος σκαρφάλωσε στα 1.8δις ευρώ, αυξημένο κατά 43%.

Όταν ο Λαίσερ ανέλαβε τη θέση του, ο όμιλος που υπηρετούσε είχε προβλήματα εξαιτίας των δωροδοκιών και ενός αριθμού «υπόπτων» λογαριασμών που χρησιμοποιούνταν για να εξασφαλίσει η εταιρεία συμβόλαια ανά τον κόσμο. Επιπλέον στους κόλπους της εταιρείας είχε κυριαρχήσει μια νοοτροπία αποφυγής των ευθυνών όπου ο καθένας μετακύλυε τις αποφάσεις σε επιτροπές αντί να τις αναλάβει ο ίδιος.

Ο Λαίσερ αψηφώντας τους «παραδοσιακούς» τρόπους άσκησε πιέσεις για μια ριζική αναμόρφωση. Τη δομική αναδιάρθρωση ακολούθησε ένα πρόγραμμα που μείωσε κατά 1.2 δις ευρώ τα υπερβάλλοντα κόστη. Σε αυτό προστίθεται και μια πιο προσεγμένη επενδυτική στρατηγική που αναμένεται να αποδώσει ακόμη περισσότερα οφέλη στο μέλλον.

Ίσως όμως πιο σημαντικό από όλα είναι η αλλαγή που συντελέστηκε στην ηγεσία της Siemens. Πλέον τα ανώτατα στελέχη έχουν διακριτές αρμοδιότητες και ευθύνες. Όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Δ.Σ. «η λήψη αποφάσεων έχει γίνει πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν».

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι τώρα «μπορούμε να αφοσιωθούμε στους καταναλωτές αντί να ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο και μια διδακτική ιστορία για το μέλλον», πρόσθεσε.

Οι αναλυτές είναι πλέον πρόθυμοι να αποδεχτούν τη σημασία του έργου του Λαίσερ και του Τζο Κάζερ που είναι ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας. Αναμένονται πάντως και επιπλέον ενέργειες προκειμένου η Siemens να ανταπεξέλθει στην κρίση. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως δεν θα πετύχει απόλυτα τους στόχους της για το 2010 σε πολλούς τομείς ως αποτέλεσμα του μεγάλου επιχειρηματικού της κύκλου και της καθυστέρησης που παρατηρείται στην λήψη παραγγελιών που προκύπτουν από τα προγράμματα στήριξης που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι κυβερνήσεις διεθνώς.

Ο γερμανικός όμιλος περιμένει να κερδίσει αναθέσεις ύψους 15δις ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια από συγκεκριμένα κυβερνητικά προγράμματα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως αντίβαρο για την πτώση στη ζήτηση από άλλες πηγές.

Διεθνείς αναλύσεις πάντως επιβεβαιώνουν πως θα χρειαστούν περισσότερες απολύσεις. Ο Γουίλι και ο Κριστέλ Μονότ της UBS συμφωνούν πως τουλάχιστον 10.000 από τις συνολικά 420.000 θέσεις εργασίας είναι πιθανόν να κοπούν.

Ο ίδιος ο Λαίσερ καθησυχάζει δηλώνοντας στους Financial Times ότι: «Θέλω να είμαι σαφής: Δεν θα εφαρμόσουμε ένα εταιρικό πρόγραμμα το οποίο θα μειώσει τα κόστη εις βάρος των εργαζομένων». Πρόσθεσε πάντως ότι σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές οι απολύσεις θα είναι περισσότερες.

Κοιτάζοντας πίσω στα δύο χρόνια που πέρασαν, ο Λαίσερ πιστεύει ότι ενώ η ευρεία αναδιοργάνωση ολοκληρώθηκε, υπάρχει ακόμα συνέχεια για την αλλαγή στη νοοτροπία. «Η αλλαγή στην κουλτούρα της ηγεσίας είναι ένας αγώνας αντοχής, όχι ταχύτητας. Έχουμε διανύσει πάντως ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής».