Διπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρισμού από τον άνεμο, μέχρι το 2011, στα 4.000 MW προγραμματίζει η ολλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Ζακλίν Κράμερ. Όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Γιαν-Γιάαπ Εϊκελμπόομ, η κ. Κράμερ υποσχέθηκε απλοποίηση της αδειοδοτικής νομοθεσίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και εκτίμησε πως θα εγκατασταθούν 600 με 800 νέες ανεμογεννήτριες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια
Διπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρισμού από τον άνεμο, μέχρι το 2011, στα 4.000 MW προγραμματίζει η ολλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Ζακλίν Κράμερ. Όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Γιαν-Γιάαπ Εϊκελμπόομ, η κ. Κράμερ υποσχέθηκε απλοποίηση της αδειοδοτικής νομοθεσίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και εκτίμησε πως θα εγκατασταθούν 600 με 800 νέες ανεμογεννήτριες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η κ. Κράμερ υπέγραψε χθες στο Ρότερνταμ συμφωνία – πλαίσιο με τις κοινότητες, τις επαρχίες, τις ενώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και τους εκπροσώπους του κλάδου.
Στην Ολλανδία λειτουργούν σήμερα 2.000 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος άνω των 2.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με τον Εϊκελμπόομ. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα ληφθούν μέτρα για την τυποποίηση σε πανεθνικό επίπεδο των προτύπων για θέματα ασφάλειας, ηχητικών οχλήσεων και εντοπισμού των ανεμογεννητριών από τα ραντάρ της αεροπορίας. Μέχρι σήμερα αυτά τα πρότυπα θεσπίζονταν σε επίπεδο κοινότητας και επαρχίας, σημείωσε.

Η κ. Κράμερ απηύθυνε έκκληση στις εταιρείες του κλάδου και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις να επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο για παραγωγή μέχρι το 2020 συνολικής ισχύος 6.000 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα. Η Ολλανδία στοχεύει στη συμβολή των ΑΠΕ σε ποσοστό 30% στη συνολική παραγωγή ενέργειας το 2020 και φιλοδοξεί να μειώσει μέχρι τότε κατά 20% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.