Oι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας χαρακτηρίζονται από μια νέα δυναμική. Αντιλαμβανόμαστε μια θετική αλλαγή, η οποία απηχεί τις επιταγές αυτής της δύσκολης περιόδου. Το πνεύμα της πρώτης συνάντησης των προέδρων Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα , τον περασμένο Απρίλιο στο Λονδίνο, έδωσε νέα πνοή στις αρχές της ισότητας, του σεβασμού και των αμοιβαίων συμφερόντων· των θεμελίων της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας
Oι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας χαρακτηρίζονται από μια νέα δυναμική. Αντιλαμβανόμαστε μια θετική αλλαγή, η οποία απηχεί τις επιταγές αυτής της δύσκολης περιόδου. Το πνεύμα της πρώτης συνάντησης των προέδρων Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα , τον περασμένο Απρίλιο στο Λονδίνο, έδωσε νέα πνοή στις αρχές της ισότητας, του σεβασμού και των αμοιβαίων συμφερόντων· των θεμελίων της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Η τρέχουσα επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στη Ρωσία θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό στάδιο της διαδικασίας «επανεκκίνησης» των σχέσεών μας. Η ατζέντα των προέδρων περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών ζητημάτων, όπως η μείωση και η μη διάδοση των πυρηνικών, η ρύθμιση των τοπικών συγκρούσεων, η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, η διακίνηση ναρκωτικών και το διασυνοριακό έγκλημα, καθώς και η ενίσχυση των οικονομικών και πολιτισμικών δεσμών μας και η δημιουργία μηχανισμών διαλόγου.

Οσον αφορά το ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, σκοπός μας είναι να καταγράψουμε απτή πρόοδο στον έλεγχο των οπλικών αποθεμάτων. Η δέσμευση του προέδρου Μεντβέντεφ υπέρ « πραγματικών και επαληθεύσιμων » μειώσεων στο πυρηνικό μας οπλοστάσιο δείχνει ως πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαθέτουν μοναδική εμπειρία σε ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας. Οι πρόεδροι θα συζητήσουν συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους άλλες χώρες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν και θα προωθήσουν ειρηνικούς τρόπους χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Θα αναζητηθεί επίσης πολιτική λύση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαίνοντα ρόλο του Ιράν σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Εξάλλου, οι χώρες μας στοχεύουν από κοινού να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να συναινέσει στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μια άλλη προτεραιότητά μας είναι η εκλογίκευση των δομών της διατλαντικής ασφάλειας, αρχή επί της οποίας είμαστε επισήμως σύμφωνοι, αλλά η οποία απομένει να εφαρμοστεί.

Τα συμφέροντα της Ρωσίας και των ΗΠΑ επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, θα προωθήσουμε σε νέο επίπεδο τη συνεργασία μας στο Αφγανιστάν, ενάντια στην τρομοκρατία, τη διακίνηση των ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή, ζητήματα για τα οποία απαιτείται συλλογική διεθνής προσπάθεια.

Ομοίως, μαζί με τα άλλα μέλη του «κουαρτέτου» (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ενωση) και σε στενή συνεργασία με τα κράτη της περιοχής θα συμβάλουμε στη δημιουργία των συνθηκών επανέναρξης των αραβοϊσραηλινών διαπραγματεύσεων, στηριζόμενοι σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη νομική βάση της αρχής των δύο κρατών, αλλά και στην αραβική πρωτοβουλία για την ειρήνη.

Τέλος, η σύνοδος της Μόσχας αποτελεί ευκαιρία για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ως μέλη τόσο του G8 όσο και του G20 οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον εκσυγχρονισμό του παγκόσμιου οικονομικού οικοδομήματος και να δώσουμε περισσότερο βάρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο πλαίσιο των πολυμερών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα συμβάλει ομοίως στο να εξασφαλίσουμε ότι οι κοινές μας προσπάθειες για τη θέσπιση μιας νέας σχέσης θα διαρκέσουν σε βάθος χρόνου και σε πολλούς τομείς.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη ως προς τις διεθνείς σχέσεις. Εχουμε πολλά να προσφέρουμε στον υπόλοιπο κόσμο. Το μαρτυρά η κοινή ιστορία και οι σύγχρονες προκλήσεις που απαιτούν τη συνεργασία μας. Για να το καταφέρουμε θα μας καθοδηγήσει η σοφία του Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος έλεγε ότι « τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με το ίδιο επίπεδο σκέψηςπου τα δημιούργησε ».

(Ο κ. Sergei Lavrov είναι υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας).

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 07/07/2009)