Eon: «Η Πολιτική Περιορισμού των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα Απειλεί να Διώξει τις Βιομηχανίες από την Ε.Ε.»

Eon: «Η Πολιτική Περιορισμού των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα Απειλεί να Διώξει τις Βιομηχανίες από την Ε.Ε.»
energia.gr
Τετ, 8 Ιουλίου 2009 - 18:00
Τον κίνδυνο μαζικής φυγής των βιομηχανιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν συνεχίσει να πιέζει για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από ότι άλλες οικονομίες επισημαίνει ο Wulf Bernotat, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Eon, η οποία είναι μία από τις εταιρείες με την μεγαλύτερη παρουσία στον χώρο των ΑΠΕ διεθνώς.

Τον κίνδυνο μαζικής φυγής των βιομηχανιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν συνεχίσει να πιέζει για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από ότι άλλες οικονομίες επισημαίνει ο Wulf Bernotat, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Eon, η οποία είναι μία από τις εταιρείες με την μεγαλύτερη παρουσία στον χώρο των ΑΠΕ διεθνώς.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στους Financial Times ο κ. Bernotat υποστήριξε ότι η Ε.Ε. επιβάλλει μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος στην βιομηχανία σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ουσιαστική απραξία στο θέμα της περικοπής των εκπομπών CO2.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Eon πιστεύει ότι θα πρέπει να επιβληθεί ένα σύστημα cap-and –trade που θα παρέχει επαρκή κίνητρα για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Προσθέτει ότι σε περίπτωση μη επίτευξης μιας διεθνούς και δεσμευτικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο στην Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η Ε.Ε. θα πρέπει να επανεξετάσει τα φιλόδοξα σχέδιά της να είναι πρωτοπόρος στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή τη στιγμή που κανείς άλλος δεν θα είναι πρόθυμος να την ακολουθήσει.

Συγκεκριμένα, στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eon, θα γίνει φανερό ποιες χώρες είναι έτοιμες να κάνουν σημαντικά βήματα προς στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και αν οι ΗΠΑ είναι όντως διατεθειμένες να συμμετέχουν στην καταπολέμηση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής. Αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις αυτές, ο Wulf Bernotat θεωρεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά αν θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις βιομηχανικές της επιχειρήσεις με επιπλέον κόστη, που θα τις καθιστούν μη ανταγωνιστικές.

«Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη προσθέτουμε επιπλέον κόστος στις βιομηχανίες μας και , σε περίπτωση που άλλες χώρες δεν ακολουθήσουν, τότε οι βιομηχανίες αυτές θα μεταναστεύσουν προς περιοχές με χαμηλότερο κόστος».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει την χρήση πυρηνικής ενέργειας και άνθρακα, εφαρμόζοντας, παράλληλα, τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

Επιπλέον, ο Wulf Bernotat επισημαίνει ότι ο άνθρακας αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για πολλές χώρες, ενώ η Ευρώπη διαθέτει κοιτάσματα ικανά να επαρκέσουν για αιώνες και τα οποία σίγουρα «θα καταναλωθούν: ίσως όχι στην Ευρώπη, σίγουρα, όμως, στην Ινδία και την Κίνα. Άρα, είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας να βρεθεί μία λύση σε αυτό το κεφαλαιώδες θέμα, μιας και ο κόσμος θα χρησιμοποιήσει τον άνθρακα για πολλά ακόμη χρόνια -Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο», καταλήγει ο κ. Bernotat.

Αν και παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν διατυπωθεί και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, προκαλεί αίσθηση όταν προέρχονται από τον επικεφαλής ενός από τους κορυφαίους παίκτες στον χώρο των ΑΠΕ. Πραγματικά, παρ’ ότι η Eon παράγει ενέργεια κατά 70% από άνθρακα και φυσικό αέριο, έχει πραγματοποιήσει παράλληλα μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, την έχουν φέρει στην πέμπτη θέση ανάμεσα στους παραγωγούς αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, ενώ υπολογίζει ότι με το σχέδιο κατασκευής αγωγού για την μεταφορά ενέργειας από αιολικά πάρκα θα γίνει η πρώτη εταιρεία παραγωγής αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 4 δις ευρώ στις ΑΠΕ εντός της επόμενης τριετίας, ενώ επενδύει σε μερικά από τα πλέον καινοτόμα πρότζεκτ διεθνώς, όπως το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο στις εκβολές του Τάμεση, αλλά και στο μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο στο Roscoe του Τέξας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Από τις δηλώσεις αυτές του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eon συνάγεται η αναγκαιότητα της επίτευξης μίας δεσμευτικής και με πολύ συγκεκριμένους όρους συμφωνίας στα τέλη του έτους στην Κοπεγχάγη, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η απειλή του περιβαλλοντικού dumping ελλοχεύει, με τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο Κλίμα όσο και στην παγκόσμια ανάπτυξη.