Η νεότερη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για την αγορά πετρελαίου είναι αισιόδοξη για το 2010. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση της ζήτησης έφτασαν στο 1,7% από 1,4% που ήταν προηγουμένως.

Η νεότερη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ( IEA) για την αγορά πετρελαίου είναι αισιόδοξη για το 2010. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση της ζήτησης έφτασαν στο 1,7% από 1,4% που ήταν προηγουμένως.

Ο οργανισμός αναφέρει πως το ποσοστό αυτό «έχει υπολογιστεί με την υπόθεση ότι οι παγκόσμιες οικονομικές και εμπορικές ανισορροπίες σταδιακά θα βελτιωθούν και θα τροφοδοτηθεί η οικονομική δραστηριότητα, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πρόβλεψη επίσης υποθέτει φυσιολογικές καιρικές συνθήκες για τον χειμώνα και την επικράτηση διοικητικώς ελεγχόμενων τιμών, ιδίως στη Μέση Ανατολή».

Η εικόνα για τη φετινή χρονιά πάντως παραμένει η ίδια. Μετά τη μικρή βελτίωση τον προηγούμενο μήνα, ο ΙΕΑ προβλέπει 2,9% λιγότερη ζήτηση το 2009 σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι ημέρες αποθεμάτων για τις χώρες του ΟΟΣΑ υπολογίζονται στις 62,5 και η έκθεση προσθέτει:

«Επιπλέον, οι πιο πρόσφατες εξελίξεις (δηλαδή οι μειωμένες προοπτικές για την οδήγηση στις διακοπές σε Ευρώπη και ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη κακή εικόνα της αγοράς δευτερευόντων πετρελαϊκών προϊόντων) υποδεικνύουν ότι η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου είχε μικρότερο αποτέλεσμα στην φθίνουσα ζήτηση από ότι αναμενόταν».

Και καταλήγει με μια αναφορά στην επιρροή της Κίνας:

«Παραμένουμε σκεπτικοί όσον αφορά την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, ακόμα και αν η Κίνα υπερβεί τις προσδοκίες. Η σημασία της στην αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου αν και είναι σημαντική, δεν πρέπει να υπερεκτιμάται».