Η Τουρκία Αίρει Βασική Αξίωση-Εμπόδιο για τον Nabucco Λίγο Πριν την Σημερινή Τελική Υπογραφή

Η Τουρκία Αίρει Βασική Αξίωση-Εμπόδιο για τον Nabucco Λίγο Πριν την Σημερινή Τελική Υπογραφή
energia.gr
Δευ, 13 Ιουλίου 2009 - 10:07
Την εγκατάλειψη του αιτήματος της Τουρκίας για αγορά 15% του φυσικού αερίου που προορίζεται για τον Nabucco ανακοίνωσε σε συνέντευξή του το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ, δύο μέρες πριν από την τελική υπογραφή των συμφωνιών μεταφοράς, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα. Έτσι, με την δήλωση αυτή αίρεται ένα από τα βασικά εμπόδια για την οριστικοποίηση του σχεδίου
Την εγκατάλειψη του αιτήματος της Τουρκίας για αγορά 15% του φυσικού αερίου που προορίζεται για τον Nabucco ανακοίνωσε σε συνέντευξή του το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ, δύο μέρες πριν από την τελική υπογραφή των συμφωνιών μεταφοράς, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα. Έτσι, με την δήλωση αυτή αίρεται ένα από τα βασικά εμπόδια για την οριστικοποίηση του σχεδίου.

«Ο αγωγός -που θα συνδέει την Τουρκία με ένα μεγάλο κεντρικό κόμβο για το φυσικό αέριο στην Αυστρία- θα κατασκευαστεί, ώστε το αέριο να μπορεί να διοχετευθεί προς κατεύθυνση δυτικοανατολική, καθώς και ανατολικοδυτική, όπως είναι προγραμματισμένο, για να μπορέσει η Τουρκία να έχει αυτή την πρόσβαση», ανέφερε ο υπουργός στην συγκεκριμένη συνέντευξη για τον αγωγό , ο οποίος θα εισέρχεται στην Τουρκία από τρία μεθοριακά σημεία.

Ο Γιλντίζ ανέφερε, ωστόσο, ότι «η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μερίδιο από 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή το μισό από τα συνολικά 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που θα μεταφέρονται με τον αγωγό», χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιήσει το ποσοστό κατά το οποίο θα έχει το δικαίωμα να το κάνει.

Οι συμφωνίες μεταφοράς για τον Nabucco, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ αγωγό Ναμπούκο πρόκειται να υπογραφούν σήμερα, Δευτέρα από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Η Γερμανία είναι, επίσης, εταίρος στο σχέδιο. Ανάμεσα στους πιθανούς πιστωτές του σχεδίου, το κόστος του οποίου έχει προϋπολογιστεί στα 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ, συγκαταλέγονται το Ιράκ, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία και το Τουρκμενιστάν.

Ο Γιλντίζ πρόσθεσε, εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη ότι «δεν θα υπάρχει εμπόδιο για άλλες χώρες να ενταχθούν στο σχέδιο», ενώ διέψευσε ότι υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο στην χρηματοδότηση του έργου από τη διεθνή οικονομική κρίση. «Σε μεταγενέστερη φάση του σχεδίου η Ρωσία μπορεί να ενταχθεί σε αυτό, αν κρίνει ότι της είναι οικονομικά πρόσφορο. Δεν υπάρχει εμπόδιο σε αυτό», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός.

Επισήμανε, τέλος, ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει να αυξήσει τις εισαγωγές αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στα 14 δισεκατομμύρια από 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα».