Τα πρώτα της γενέθλια εορτάζει, σήμερα η «Ένωση για τη Μεσόγειο», μια πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί, που τελικά έγινε αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, η οποία συγκεντρώνει στους κόλπους της ως μέλη άλλα δέκα έξι κράτη, εκτός Ένωσης
Τα πρώτα της γενέθλια γιόρτασε στις 13 Ιουλίου 2009Η Ένωση για τη Μεσόγειο, μιαπρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί, που τελικά έγινε αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης ,συγκεντρώνει στους κόλπους της ως μέλη άλλα  δέκα έξι κράτη, εκτός Ένωσης, (27 κράτη μέλη της ΕΕ και 16 μη κράτη μέλη) και με κύριο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον προσανατολισμό της σε έργα και προγράμματα, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής, και θα κινητοποιήσουν συνεργασίες με διεθνή διάσταση, στους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, των Μεταφορών, της Εκπαίδευσης και  της Έρευνας, της Πολιτικής Προστασίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, 10 Ιουλίου, τη χορήγηση ενός πρόσθετου κονδυλίου, ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ τη διετία 2009-2010. για δράσεις στους τομείς που προαναφέραμε, και οι οποίοι έχουν επιλεγεί, ως προτεραιότητες. 

Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων αυτών, δηλώνει η Επιτροπή τοποθετούνται η Απορρύπανση της Μεσογείου , οι Χερσαίοι και Θαλάσσιοι Διάδρομοι, οι Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας, με το έργο της Ηλιακής Ενέργειας στη Μεσόγειο, αλλά και η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Έρευνα και η προώθηση  επενδυτικών δραστηριοτήτων 

Η Σουηδική Προεδρία και η Ένωση για τη Μεσόγειο

Έρχονται   στην επικαιρότητα   οι δράσεις  πού που αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 43 χωρών της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Μασσαλία  το Νοέμβριο του 2008 και  είναι σκόπιμη μια συστηματική παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων από την Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να συμμετάσχει στα διάφορα έργα και προγράμματα που θα υλοποιηθούν στην περιοχή. 

Σημειώνεται, πώς η Σουηδία, η οποία ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, έχει θέσει την Ένωση για τηΜεσόγειο στις προτεραιότητες της και θα προωθήσει τα σχετικά θέματα.

Με βάση τις αποφάσεις της Μασσαλίας, το πρόγραμμα εργασιών για τό τρέχον έτος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων : 

1) Την Τρίτη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για το νερό, η οποία θα γίνει στην Ιορδανία. Θα προωθηθούν συγκεκριμένα σχέδια για την υλοποίησης μιας γενικής στρατηγικής για το νερό στη Μεσόγειο. Την Παρασκευή, 10 Ιουλίου, στο πλαίσιο των ενισχύσεων που χορηγεί για δράσεις της Ένωσης για τη Μεσόγειο, η Επιτροπή  ανακοίνωσε, ότι ένα ποσό ύψους είκοσι δύο εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για το πρόγραμμα «Περιβάλλον- Απορρύπανση της Μεσογείου» τη διετία 2009 – 2010. Ένα μέρος των κονδυλίων προορίζεται για δράσεις που αποβλέπουν στην αειφόρο οικονομία του νερού

2 ) Την έκτη Ευρωμεσογειακή Υπουργική Σύνοδο για την Ενέργεια: Στο πλαίσιο των δράσεων που θα αναπτυχθούν στον ενεργειακό τομέα, κεντρική θέση καταλαμβάνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά το Μεσογειακό Ηλιακό Κέντρο. Η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή θα διαθέσει πέντε εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου, σε συνεργασία με τις χώρες εταίρους της Μεσογείου να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες ( θεσμικού χαρακτήρα, τεχνολογικού και προώθησης επενδύσεων) στις χώρες αυτές, οι οποίες συνθήκες θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή τους.Αυτή την περίοδο η Επιτροπή συντάσσει μελέτη σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος Ηλιακής Ενέργειας στο χώρο της Μεσογείου

3) Την Πρώτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο για Σχέδια Αειφόρου Ανάπτυξης

4) Την Τέταρτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο για το Περιβάλλον: Στο πλαίσιο των δράσεων για το περιβάλλον στο χώρο της Μεσογείου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τό πρόγραμμα « Ορίζοντας 2020» 

5) Την Εκτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο για τις Μεταφορές και την Αστική Ανάπτυξη: Στον τομέα των Μεταφορών προβλέπεται η υλοποίηση του προγράμματος « Χερσαίοι και Θαλάσσιοι Διάδρομοι», που παρουσιάζει πολύ και πολύμορφο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα. Με το πρόγραμμα θα αναπτυχθούν θαλάσσιοι διάδρομοι, συμπεριλαμβανομένης και της σύνδεσης των λιμένων σε ολόκληρη τη Λεκάνη της Μεσογείου, η κατασκευή παράκτιων οδών και ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής σύνδεσης, που διέρχεται από τό Μαγκρέμπ( «trans-Maghreb»), που θα συμβάλλουν στην αύξηση της κυκλοφορίας προσώπων και της μεταφοράς εμπορευμάτων. Για τό πρόγραμμα διατίθενται, σήμερα επτάμιση  εκατομμύρια ευρώ και

6) Την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο για το Εμπόριο: Για επενδύσεις και γενικά γιά ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο χώρο της Μεσογείου διατίθεται τη διετία 2009 – 2010 ποσό 32 εκατομμυρίων ευρω.

Η Ένωση για τη Μεσόγειο και η Ελλάδα 

Στις 13 Ιουλίου 2008, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ και των 16 χωρών της Μεσογείου συνυπέγραψαν, στο Παρίσι, την «Κοινή Διακήρυξη για τη Μεσόγειο», στην οποία έθεταν τις αρχές για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος, που θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στις Ευρωμεσογειακές σχέσεις. Οι διακηρυγμένοι σκοποί της Ένωσης για τη Μεσόγειο είναι:

Α) Η αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ – Μεσογειακών Χωρών με την θεσμοθέτηση της σύγκλησης, ανά διετία, Συνόδου Κορυφής των χωρών, που συμμετέχουν στην Ένωση για τη Μεσόγειο.

Β) Η ενδυνάμωση της αρχής της Συνιδιοκτησίας, δηλαδή της ισότιμης συμμετοχής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Μεσογειακών εταίρων, που θα αντικατοπτρίζεται στη δημιουργία ενός νέου θεσμικού σχήματος.

Γ) Η υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων στις χώρες του Νότου και, κυρίως, της Μεσογείου, που και αποτελεί την προστιθέμενη αξία του νέου σχήματος στις Ευρωμεσογειακές σχέσεις. 

Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών της Μασσαλίας (3-4.11.08)  ρύθμισε, μεταξύ άλλων, ορισμένα από τα βασικά θεσμικά ζητήματα, που είχαν παραμείνει εκκρεμή, κατά την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης για τη Μεσόγειο. Ειδικότερα, αποφάσισε :

α) Την εγκατάσταση της έδρας της Γραμματείας της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Βαρκελώνη.

β) Τη θέσπιση πέντε θέσεων Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, στην υπό ίδρυση Γραμματεία, εκ των οποίων, τη μία καταλαμβάνει η Ελλάδα, ενώ τις λοιπές η Ιταλία, η Μάλτα, το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

γ) Την τριετή θητεία του Γενικού Γραμματέα και των Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων (άπαξ ανανεώσιμη).

δ) Τη συμμετοχή του Αραβικού Συνδέσμου σε όλες τις συνόδους και σε όλα τα επίπεδα του νέου σχήματος συνεργασίας.  

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο δραστηριοποιήθηκε έντονα στο θέμα αυτό στήριξε, εξαρχής, την πρωτοβουλία για περαιτέρω ενδυνάμωση των Ευρωμεσογειακών σχέσεων, λόγω και των πολλαπλών ωφελειών για το σύνολο των εταίρων, ενώ συμμετέχει, ενεργά, στη διαμόρφωση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.  Στο πλαίσιο αυτό,  επιδίωξε και πέτυχε την εκπροσώπηση της σε επίπεδο Αν. Γεν. Γραμματέα, στην Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο και έχει, ήδη, προχωρήσει στην υποβολή προτάσεων για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, που αφορούν τους Θαλάσσιους Διαδρόμους, την Συνεργασία στον τομέα της Ηλιακής Ενέργειας και τη Διαχείριση των Υδάτινων πόρων στη Μεσόγειο.  

Την περίοδο αυτή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ανασυντάσσονται και προετοιμάζονται για συμμετοχή στις εξελίξεις, σχετικά με τα προγράμματα, τις Υπουργικές συνόδους και γενικά στις διαδικασίες λειτουργίας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που αναμένεται να αρχίσει, σύντομα να εμφανίζει αποτελέσματα.