Υπεγράφη σήμερα η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό Nabucco στην Άγκυρα από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν και τους ομολόγους του της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας. Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας «ιστορική στιγμή, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται σήμερα, «αντίθετα, τώρα αρχίζει»
Υπεγράφη σήμερα η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό Nabucco στην Άγκυρα από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν και τους ομολόγους του της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας. Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας  «ιστορική στιγμή, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται σήμερα, «αντίθετα, τώρα αρχίζει».

Πρόσθεσε ότι το νομικό πλαίσιο για την κατασκευή του αγωγού θα ολοκληρωθεί όταν η κοινοπραξία του Nabuccoθα έχει υπογράψει ξεχωριστές συμφωνίες με όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν εντός ενός εξαμήνου.

Σηματοδοτώντας την σημασία του σχεδίου, στην τελετή της υπογραφής παρέστησαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι – του οποίου η χώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιθανόυς τροφοδότες του αγωγού – καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ζητήματα ενέργειας στην περιοχή της Ευρασίας Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.

Ωστόσο, το ζήτημα της τροφοδοσίας του Nabucco– ο οποίος αποτελεί σχέδιο της Ε.Ε. με την υποστήριξη και των ΗΠΑ με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία - με φυσικό αέριο παραμένει αβέβαιο. Το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Συρία δηλώνουν έτοιμες να συνεισφέρουν, ενώ την περασμένη Παρασκευή το Τουρκμενιστάν προέβη σε ανάλογη δήλωση. Πιθανή, αλλά όχι εξασφαλισμένη ακόμη, θεωρείται και η συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε το ιρανικό φυσικό αέριο να διασχίσει τον αγωγό Ναμπούκο και πως θεωρεί πιθανό κάποια στιγμή να ισχύσει το ίδιο και για το ρωσικό αέριο. O κ. Μαλίκι με τη σειρά του ανέφερε ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να τροφοδοτηθεί με 15 δις κυβικά μέτρα ιρακινού αερίου μέσω της Τουρκίας, απέφυγε όμως να αναφέρει αν όλη αυτή η ποσότητα θα περάσει από το νέο αγωγό.

 

Η αμερικανική πλευρά πάντως εξέφρασε μέσω του κ. Μόρνινγκσταρ την αντίθεσή της στην τροφοδοσία με ιρανικό αέριο μέχρι να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση. Η Ουάσιγκτον δηλώνει σύμφωνη πάντως με πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο.

 

Άλλο ένα ζήτημα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες είναι η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ε.Ε. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως ο αγωγός «θα αναγάγει την Τουρκία σε μια σημαντική θέση» σχετικά με την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και θα ωθήσει την αίτησή της.

 

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως «ακόμα και αν κάποιος δει το θέμα μόνο από την πλευρά της ενέργειας, είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία θα έπρεπε να είναι μέλος της Ε.Ε.».

Ο Μανουέλ Μπαρόζο σχολίασε εκ μέρους της Επιτροπής ότι «αυτό που είδαμε σήμερα είναι μια ισχυρή ένδειξη των στρατηγικών δεσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.».