Η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία έως ότου ανακάμψει στα επίπεδα που κυμαινόταν πριν από την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, γεγονός που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα και μια σημαντική μείωση των δαπανών για υποδομές, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ
Η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία έως ότου ανακάμψει στα επίπεδα που κυμαινόταν πριν από την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, γεγονός που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα και μια σημαντική μείωση των δαπανών για υποδομές, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ.

Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση του πετρελαίου που παράγει ανερχόταν στα 31 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2008 και ότι η ζήτηση δεν αναμένεται να επιστρέψει σε αντίστοιχα επίπεδα νωρίτερα από τα τέλη του 2013. «Είναι κατανοητό ότι καμία χώρα και κανένας επενδυτής δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις που δεν είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης», επισημαίνει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση του για την διεθνή πετρελαϊκή αγορά.

Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι οι νέες επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει μέχρι το 2013 θα κυμαίνονται μεταξύ 110 και 120 δισ. δολαρίων, έναντι επενδύσεων ύψους 165 δισ. δολαρίων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα αναβάλουν ή θα ματαιώσουν την ανάπτυξη και υλοποίηση τουλάχιστον 35 έργων υποδομής που είχαν εξαγγελθεί, γεγονός που συνεπάγεται τη συρρίκνωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά 5 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2013.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα επενδύσεων του ΟΠΕΚ εντείνει τις ανησυχίες για έλλειψη αποθεμάτων στη διεθνή αγορά μόλις η διεθνής οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από την τρέχουσα ύφεση.
Σε έκθεση που είχε παρουσιάσει στους υπουργούς Ενέργειας της G8, κατά τη διάσκεψή τους στη Ρώμη τον περασμένο Μάιο, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιούσε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» η μείωση των επενδύσεων να προκαλέσει έλλειψη αποθεμάτων με αποτέλεσμα μια νέα ραγδαία άνοδο της τιμής του πετρελαίου για τα επόμενα χρόνια.

Το ενεργειακό παρατηρητήριο των αναπτυγμένων χωρών προειδοποιούσε ότι η μείωση των επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας θα έχει μακροπρόθεσμες και σοβαρές επιπτώσεις σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας, κλιματικών αλλαγών και έλλειψης αποθεμάτων, καθιστώντας υπεύθυνες τις κυβερνήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν το ζήτημα.
Πέρυσι, η τιμή του αργού πετρελαίου έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ υπερβαίνοντας τα 147 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚ να παραδεχθεί ότι «Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του 2008 είχαν δίχως αμφιβολία ως αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης».

Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει φέτος σε 84,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 85,6 εκατ. βαρελιών/ημέρα πέρυσι, για να ανακάμψει στα 87,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2013, αριθμός που ωστόσο είναι μικρότερος κατά 5,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με αυτόν που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Παρόλα αυτά, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι οι χώρες που δεν είναι μέλη του θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής τους. Τα αποθέματα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ αναμένεται να παραμείνουν σταθερά έως το 2013, που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 45,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λιγότερα κατά 3 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε περαιτέρω μετά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ. Η τιμή του West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,3% στα 62,08 δολάρια το βαρέλια, ενώ η τιμή του αργού Brent, που την περασμένη εβδομάδα άγγιξε τα 73 δολάρια το βαρέλι, υποχώρησε κατά 1,1% στα 62,59 δολάρια το βαρέλι.

Συρρίκνωση παραγωγής

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα αναβάλουν ή θα ματαιώσουν την ανάπτυξη και υλοποίηση τουλάχιστον 35 έργων υποδομής που είχαν εξαγγελθεί, γεγονός που συνεπάγεται τη συρρίκνωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά 5 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2013.

(από Financial Times/εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/07/2009)