Η σκέψη να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα και να μεταφέρεται η παραγόμενη ενέργεια στην Ευρώπη με υποθαλάσσια καλώδια υψηλής τάσης είναι αρκετά παλιά. Στην θεωρία είναι πολύ απλή, αλλά στην πράξη κοστίζει πολύ.

Η σκέψη να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα και να μεταφέρεται η παραγόμενη ενέργεια στην Ευρώπη με υποθαλάσσια καλώδια υψηλής τάσης είναι αρκετά παλιά. Στην θεωρία είναι πολύ απλή, αλλά στην πράξη κοστίζει πολύ. Αποτελεί όμως έναν οικολογικό τρόπο παραγωγής μεγάλης ποσότητας ηλεκτρισμού, καθώς θεωρητικά η εφαρμογή της ιδέας σε μια περιοχή του μεγέθους της Αυστρίας θα μπορούσε να προμηθεύσει όλον τον κόσμο με ενέργεια.

 

Πρόσφατα η γερμανική ασφαλιστική Munich Re εκδήλωσε ενδιαφέρον για την υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας. Προς τον σκοπό αυτό κάλεσε 20 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας ( Siemens, RWE, EON, Deutsche Bank και άλλες) να πάρουν μέρος σε ένα κονσόρτιουμ ονόματι Desertec.

 

Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί στο τεράστιο αυτό εγχείρημα θα είναι οι θερμικοί ηλιακοί συλλέκτες. Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, οι συλλέκτες αυτοί χρησιμοποιούν τη θερμότητα του ήλιου προκειμένου να ζεσταθεί το νερό που περνάει από το εσωτερικό τους και να δημιουργηθεί ατμός ο οποίος κινεί τις τουρμπίνες παράγοντας ηλεκτρισμό. Επίσης, η θερμότητα θα μπορεί να αποθηκεύεται και σε ειδικές δεξαμενές με άλατα ώστε να χρησιμοποιείται και κατά τις νυκτερινές ώρες.

 

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά είναι το κατά πολύ φτηνότερο κόστος της. Τα υλικά από τα οποία παράγονται τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι πολύ ακριβότερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στα θερμικά συστήματα.

 

Ο λόγος που η Munich Re σχεδιάζει να επενδύσει στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο είναι επίσης πολύ ενδιαφέρων. Ο Πίτερ Χαιπ, επικεφαλής του τμήματος «έρευνας οικολογικού ρίσκου» της ασφαλιστικής δηλώνει πως «η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει την εταιρεία μας λόγω των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το Κλίμα». Πιστεύει ότι η επένδυση σε ηλιακές τεχνολογίες θα αμβλύνει τις επιρροές και το κόστος τέτοιων φαινομένων.

 

Η επένδυση σε μεγάλη κλίμακα θα έχει όμως και επιπρόσθετα οφέλη σε τομείς όπως η καινοτομία και θα μειώσει το κόστος της ηλιακής ενέργειας. Προς το παρόν, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο είναι αρκετά ακριβότερη από τη χρήση λιθάνθρακα, όμως μια επένδυση σε τέτοια κλίμακα θα μειώσει τη διαφορά. Η τάση αυτή θα ενισχυθεί και από το σύστημα δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο προβλέπει πρόσθετα κόστη για τα εργοστάσια που λειτουργούν με λιθάνθρακες.

 

Αν το σχέδιο της Munich Re υλοποιηθεί πλήρως, θα κοστίσει 400 δις ευρώ σε βάθος 40 ετών, ενώ μέχρι το 2050 θα μπορεί να καλύψει το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Αραβίας.