Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν χθες την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, χαρακτηρίζοντάς τον «ορόσημο» και επισημαίνοντας πως θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα. «Συγχαίρουμε τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ίαν Κέλι
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν χθες την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, χαρακτηρίζοντάς τον «ορόσημο» και επισημαίνοντας πως θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα. «Συγχαίρουμε τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ίαν Κέλι.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο προς την επίτευξη του στόχου για το άνοιγμα ενός νέου διαδρόμου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη», προστίθεται στην ανακοίνωση. Αντιθέτως, ιδιαίτερα επικριτική εμφανίζεται η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

«Τα επόμενα χρόνια ο ηλεκτρισμός που θα παράγεται από την ηλιακή ενέργεια θα είναι σαφώς φτηνότερος σε σχέση με αυτόν που θα παράγεται από το φυσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός στον ενεργειακό τομέα της Αυστρίας, Γούριεν Βέστερχοφ, τονίζοντας ότι με τον Nabucco «η Αυστρία δεσμεύεται για δεκαετίες να αγοράζει φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας Θάλασσας, ανεξαρτήτως της τιμής του».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Greenpeace, τα 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με τα οποία θα τροφοδοτεί ετησίως την ευρωπαϊκή αγορά ο Nabucco, αντιστοιχούν σε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60 εκατ. τόνους ετησίως.

«Θα ήταν πιο έξυπνο να επενδύσουμε τώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αφού ο ήλιος και ο άνεμος δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και δεν στοιχίζουν τίποτα, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον», πρόσθεσε ο Βέστερχοφ.