«Το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας υπαγορεύει μέσα από την επικράτεια της χώρας να περάσουν όσο γίνεται περισσότερες διεθνείς υποδομές μεταφοράς ενεργειακών πόρων», δήλωσε χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ, στους ειδικούς απεσταλμένους των βουλγαρικών ΜΜΕ, που τον συνοδεύουν στη συνάντηση κορυφής της ΕΕ και πρώην σοβιετικών δημοκρατιών από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, στην Πράγα
«Το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας υπαγορεύει μέσα από την επικράτεια της χώρας να περάσουν όσο γίνεται περισσότερες διεθνείς υποδομές μεταφοράς ενεργειακών πόρων», δήλωσε χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ, στους ειδικούς απεσταλμένους των βουλγαρικών ΜΜΕ, που τον συνοδεύουν στη συνάντηση κορυφής της ΕΕ και πρώην σοβιετικών δημοκρατιών από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, στην Πράγα.

Ο κ. Στανίσεφ υπογράμμισε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει ενεργά τόσο τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη όσο και τους αγωγούς φυσικού αερίου Nabucco και South Stream, καθώς αποτελούν εθνική προτεραιότητα για τη χώρα.  «Η Σόφια εργάζεται ουσιαστικά υπέρ της εγγύησης των ενεργειακών αναγκών της ενωμένης Ευρώπης, η οποία, σύμφωνα με τις προγνώσεις των ειδικών, σε 20 χρόνια από τώρα θα χρειάζεται τουλάχιστον τόσο φυσικό αέριο όσο μπορούν να μεταφέρουν μαζί οι αγωγοί Nabucco και South Stream», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της Βουλγαρίας, ο Σεργκέι Στανίσεφ τόνισε επίσης πως το συμφέρον της ίδιας της Βουλγαρίας είναι να επωφεληθεί από τη γεωγραφική της θέση και να μεταμορφωθεί σε σημαντικό κέντρο διαμετακόμισης υγρών καυσίμων. «Η διέλευση των αγωγών θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στη Βουλγαρία και παράλληλα θα αυξήσει ουσιαστικά το γεωπολιτικό της βάρος στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», ανέφερε.

Ο κ. Στανίσεφ υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη για «ενεργή και αποφασιστική πολιτική βούληση και υποστήριξη εκ μέρους όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων, ως βασική προϋπόθεση για να ξεπεραστούν επιτυχώς οι οικονομικές δυσκολίες, αλλά και τα πολιτικά προβλήματα ασφάλειας, τα οποία παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση των σημαντικών αυτών σχεδίων».