Τις τελευταίες 10ετίες, πολλοί από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων έβαζαν στοίχημα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν από μια τεράστια πηγή καινοτομίας, προσανατολισμένης στις εξαγωγές, σε μια οικονομία βασισμένη στις υπηρεσίες και την κατανάλωση -συνεχίζοντας, φυσικά, να ευημερούν
Τις τελευταίες 10ετίες, πολλοί από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων έβαζαν στοίχημα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν από μια τεράστια πηγή καινοτομίας, προσανατολισμένης στις εξαγωγές, σε μια οικονομία βασισμένη στις υπηρεσίες και την κατανάλωση -συνεχίζοντας, φυσικά, να ευημερούν.

Για ένα διάστημα, κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το στοίχημα υπήρχε πιθανότητα να χαθεί. Ξαφνικά, πέσαμε όλοι έξω και μάλιστα άσχημα. Τρισεκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά, μαζί με το ανταγωνιστικό προβάδισμα της Αμερικής.

Ένας οικονομικός κυκλώνας σάρωσε το χρηματοοικονομικό μας σύστημα μέχρι τις ρίζες του, αφήνοντας πληγωμένη και τρομαγμένη τη μεσαία τάξη, να ψάχνει κάπου να καλυφθεί. H General Electric δεν στάθηκε τέλεια αυτό το διάστημα όμως, με την 130ετή ιστορία μας, προσαρμοστήκαμε και παραμείναμε ανταγωνιστικοί.

Η αμερικανική αναγέννηση πρέπει να βασιστεί στην τεχνολογία. Η Αμερική οφείλει να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν θα επιτευχθεί μέσα από τον προστατευτισμό, αλλά μέσω της αναζωογόνησης της τεχνολογίας, της μεταποίησης και των εξαγωγών. Προκειμένου να καταφέρουμε και πάλι να κάνουμε μεγάλα πράγματα, θα πρέπει να αντιταχθούμε ξεκάθαρα στην αύξηση του εργατικού δυναμικού στη μεταποίηση.

Σε αυτό, η κυβέρνηση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο. Σήμερα, η χώρα μου χρειάζεται μια βιομηχανική στρατηγική που θα βασίζεται στην ενίσχυση εταιρειών προκειμένου να φτάσουν στην επιτυχία μέσω επενδύσεων που θα είναι προσανατολισμένες στην καινοτομία, καθώς και την υψηλής τεχνολογίας μεταποίηση και εξαγωγές.

Αυτό, με τη σειρά του, απαιτεί μια αποφασιστική εμπορική πολιτική, που θα ανοίγει τις ξένες αγορές στις αμερικανικές επιχειρήσεις, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες του διεθνούς ανταγωνισμού. Θεωρώ ότι είμαι επικεφαλής μιας παγκόσμιας εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην παγκοσμιοποίηση.

Οι υπάλληλοί μας -σε Ινδία, Κίνα, ΗΠΑ και Βρετανία- δικαιούνται να έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματικοί ηγέτες στην Αμερική έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα στην ίδια τους τη χώρα.

(από "Financial Times"/εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 10/07/2009 )