Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Jerzy Buzek είναι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Jerzy Buzek είναι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνόδου Ολομέλειας του νεοεκλεγέντος σώματος, που άρχισε σήμερα, Τρίτη, στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν το νέο τους πρόεδρο και εκλέγουν 14 αντιπροέδρους, όπως και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν μυστική ψηφοφορία και υποψήφιοι για τό αξίωμα του Προέδρου ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Jerzy Buzek και η Σουηδέζα Eva Britt Svensson, της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.

Η ψηφοφορία ανέδειξε τον Πολωνό Jerzy Buzek ως το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.
 
Επίσης, οι νεοεκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν για τα αποτελέσματα της τσεχικής προεδρίας της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του2009. 
 
Αύριο, Τετάρτη, ο Σουηδός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt θα παρουσιάσει στους ευρωβουλευτές, τα όσα ελπίζει να πετύχει κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου του 2009, που η χώρα του ασκεί την προεδρία τηςΕΕ.
 
Νομοθετικό έργο της κοινοβουλευτικής περιόδου 2009-2014 σε αριθμούς

- Εργο 736 ευρωβουλευτών, που αντιπροσωπεύουν 500 εκατομμύρια πολίτες

- Εργασίες Πέντε ( 5 ) χρόνων 

- Σύνοδοι Ολομέλειας: περίπου 300 ημέρες, στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες

- Αναρίθμητες συναντήσεις των 20 κοινοβουλευτικών επιτροπών και  των 35 αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου