Σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης νέας κρίσης στην προμήθεια φυσικού αερίου πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εντείνεται και πάλι η αγωνία για έναν ενδεχόμενο νέο διαπληκτισμό Ρωσίας – Ουκρανίας, με συνέπεια, ως συνήθως, τη διακοπή της ροής αερίου προς την Ευρώπη
Σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης νέας κρίσης στην προμήθεια φυσικού αερίου πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εντείνεται και πάλι η αγωνία για έναν ενδεχόμενο νέο διαπληκτισμό Ρωσίας – Ουκρανίας, με συνέπεια, ως συνήθως, τη διακοπή της ροής αερίου προς την Ευρώπη.

Οι δυσκολίες που όπως φαίνεται αντιμετωπίζει και πάλι η Ουκρανία στην πληρωμή της Gazprom για το αέριο που, μεταξύ άλλων, καταλήγει στην Ευρώπη, θα αποτελέσει αύριο αντικείμενο και ειδικής τριμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες, με σκοπό και ελπίδα την εξεύρεση πόρων για δανεισμό του Κιέβου, ώστε να τακτοποιήσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις του.

Ομως, για τις Βρυξέλλες είναι αναγκαίο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και στην Ευρώπη, εξ ου και η πρόταση που θα παρουσιαστεί σήμερα, με βασικές παραμέτρους τη διευκόλυνση των ενδοευρωπαϊκών ανταλλαγών αερίου καθώς και την εκπόνηση από κάθε κράτος–μέλος σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου διακοπής της ροής.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να υποβληθούν εντός 12μήνου στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα διασφαλίσουν και την αμοιβαία συμβατότητά τους, ζητώντας εν ανάγκη τις κατάλληλες τροποποιήσεις. Παράλληλα, κάθε χώρα και εταιρεία που συνάπτει συμφωνίες προμήθειας αερίου από τρίτες χώρες και εταιρείες θα πρέπει να τις κοινοποιεί στην Επιτροπή, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία και πανευρωπαϊκού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης με βάση το τι προμηθεύεται ο καθ’ ένας και από ποιον, ερώτημα που σήμερα έχει σχεδόν αποκλειστικά μία απάντηση: την Gazprom.

Για τη δε καλύτερη εποπτεία του συστήματος, προτείνει τη σύσταση ομάδας ειδικών που θα εποπτεύουν τις ροές αερίου προς και εντός της Ευρώπης για να διευκολύνουν τα κράτη–μέλη στην αναζήτηση λύσεων αν κλείσουν, πάλι, οι «βάνες» από την Ουκρανία.

Λίγο πιο μακροπρόθεσμα, σε ορίζοντα διετίας, η Επιτροπή θα ζητήσει απ’ όλα τα κράτη–μέλη να τροποποιήσουν τα δίκτυα αερίου τους ώστε να είναι δυνατόν κάτι που φαίνεται αυτονόητο, όμως σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχει: να έχουν τεχνικά τη δυνατότητα να εφοδιάσουν αλλήλους με αέριο, αντιστρέφοντας τη ροή στους αγωγούς.

Παράλληλα, ζητάει να της δοθεί το δικαίωμα να ζητάει από τα κράτη–μέλη να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά αποθέματά τους σε περιόδους στενότητας. Το σχέδιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση των κυβερνήσεων πριν τεθεί σε εφαρμογή και, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η Επιτροπή προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση «σέβεται απόλυτα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε θέματα φυσικών πόρων» …

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 16/07/2009)