Ανησυχίες προκάλεσε η αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στη Βόρεια Γερμανία σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, επαναφέροντας το συγκεκριμένο θέμα στην πολιτική ατζέντα εν όψει των εθνικών εκλογών.
Ανησυχίες προκάλεσε η αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στη Βόρεια Γερμανία σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, επαναφέροντας το συγκεκριμένο θέμα στην πολιτική ατζέντα εν όψει των εθνικών εκλογών. 

Το συμβάν προκλήθηκε από βλάβη σε μετασχηματιστή του εργοστασίου Κρούμελ ισχύος 1,346Mwστις 4 Ιουλίου. Δεν υπήρξε κίνδυνος για το κοινό, αλλά εντύπωση έκανε το γεγονός ότι η σουηδική Vattenfall δεν ειδοποίησε εγκαίρως και δεν είχε εγκαταστήσει εξοπλισμό παρακολούθησης.

Ο Ρόναλντ Κώχ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, υποσχέθηκε πρόσφατα ότι «δεν θα υπάρξουν αλλαγές» στις δεσμεύσεις των Χριστιανοδημοκρατών να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων.

Από την άλλη, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, υποψήφιος για τη θέση του Καγκελάριου με τους Σοσιαλδημοκράτες δήλωσε με αφορμή το περιστατικό ότι:«Δεν καταλαβαίνω γιατί το CDU πιστεύει ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παρέχει καθαρή ενέργεια για τον 21ο αιώνα και με αυτόν τον τρόπο γίνεται φερέφωνο του πυρηνικού λόμπι».

Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου στη Γερμανία είχαν επικρατήσει γενικά οι φωνές υπέρ της χρησιμοποίησης πυρηνικής ενέργειας. Το ζήτημα παραμένει πάντως σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων που ασκούν από κοινού την εξουσία.

Την ίδια στιγμή που η Άνχελα Μέρκελ προσπαθεί να παρατείνει τη λειτουργία των 17 γερμανικών πυρηνικών σταθμών και μετά το 2021, στην Ευρώπη παρατηρείται μια παρόμοια τάση, καθώς η Ιταλία, η Ισπανία, η Αγγλία και η Σουηδία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Η κα Μέρκελ δεν υποστηρίζει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, αλλά θεωρεί πως η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» μέχρι οι ΑΠΕ να παίξουν έναν πιο διευρυμένο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Αν οι Χριστιανοδημοκράτες δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου τότε το μέλλον κρίνεται αβέβαιο για τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Σημειώνεται επίσης ότι οι συγκεκριμένοι σταθμοί καλύπτουν το ένα τέταρτο περίπου των αναγκών της Γερμανίας και στη διάρκεια της θητείας της επόμενης βουλής, περίπου 7,000Mwαυτής της ισχύος αναμένεται να βγει εκτός λειτουργίας.