Ανησυχία για «θερμό καλοκαίρι» στην ανατολική Μεσόγειο προκαλεί σε Λευκωσία και Αθήνα νέα απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να προβεί σε έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, κοντά στην Κύπρο.

Ανησυχία για «θερμό καλοκαίρι» στην ανατολική Μεσόγειο προκαλεί σε Λευκωσία και Αθήνα νέα απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να προβεί σε έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, κοντά στην Κύπρο. Η απόφαση, σύμφωνα με την οποία η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) εξουσιοδοτείται να προχωρήσει στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στην Τουρκία. Σύμφωνα με αυτή, οι έρευνες θα γίνουν σε τέσσερις περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, οι δύο στην περιοχή της Αττάλειας και οι άλλες δύο στα Μούγλα.

Στην Κύπρο εκτιμάται ότι η απόφαση έρχεται ως «απάντηση» της Τουρκίας στην κίνηση της Λευκωσίας να ανακοινώσει πριν από περίπου δύο μήνες, την παραχώρηση άδειας ερευνών για πετρέλαιο σε αμερικανική εταιρεία. Η Αγκυρα επικαλέστηκε τότε δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας στην περιοχή και διεμήνυσε την απόφασή της να προστατεύσει τα συμφέροντα αυτά.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε συναγερμό και στην Αθήνα, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο, επιχειρήθηκε από τουρκικής πλευράς έρευνα για πετρέλαιο στην περιοχή του Καστελόριζου.

Οι κινήσεις της Αγκυρας, που αναμένεται να προκαλέσουν ένταση, εφόσον τα ερευνητικά πλοία επιχειρήσουν να πλεύσουν κοντά στις ακτές της Κύπρου, έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο, λίγους μήνες πριν από την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εισέρχονται σε αποφασιστική φάση. Η Λευκωσία έχει προειδοποιήσει με βέτο στο άνοιγμα του κεφαλαίου ενέργεια, εφόσον οι τουρκικές προκλήσεις, σε σχέση με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, κλιμακωθούν.

Χθες, έπειτα από διάλειμμα δύο ημερών, επαναλήφθηκε στο Αιγαίο η τακτική των υπερπτήσεων. Στις 11.58 π.μ., σχηματισμός αποτελούμενος από 8 τουρκικά F-16, παραβίασε το FIR Aθηνών. Στις 12.27, τέσσερα από αυτά πραγματοποίησαν υπέρπτηση, σε ύψος 800 ποδών πάνω από το Αγαθονήσι.

Την ίδια στιγμή, λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με δηλώσεις του ανέβασε και πάλι τους τόνους. Ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Ταλάτ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κιπρίς» αναφέρθηκε σε «μεγάλη πιθανότητα αιματοχυσίας, σε περίπτωση αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, πριν από την επίτευξη συνολικής λύσης». Χαρακτήρισε δε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για κατάργηση των εγγυήσεων ως «μη ρεαλιστική» και κάλεσε τον κ. Χριστόφια να αντιληφθεί ότι οι εγγυήσεις είναι σημαντικές για τους Τουρκοκυπρίους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18/7/2009)