Συμφωνία για την από κοινού απόκτηση του 20% θαλάσσιας περιοχής άντλησης πετρελαίου στην Αγκόλα υπέγραψαν οι δύο γιγαντιαίες κινεζικές κρατικές εταιρείες CNOOC και Sinopec με την αμερικανική Marathon Oil. Συγκεκριμένα, οι δύο κινεζικές προχώρησαν στην σύσταση κοινοπραξίας συμμετέχοντας με ποσοστό 50% η καθεμία με στόχο την αγορά του μεριδίου που αφορά 5.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης παραγωγής πετρελαίου, έναντι ποσού 1,3 δισ. δολαρίων
Συμφωνία για την από κοινού απόκτηση του 20% θαλάσσιας περιοχής άντλησης πετρελαίου στην Αγκόλα υπέγραψαν οι δύο γιγαντιαίες κινεζικές κρατικές εταιρείες CNOOC και Sinopec με την αμερικανική Marathon Oil.

Συγκεκριμένα, οι δύο κινεζικές προχώρησαν στην σύσταση κοινοπραξίας συμμετέχοντας με ποσοστό 50% η καθεμία με στόχο την αγορά του μεριδίου που αφορά 5.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης παραγωγής πετρελαίου, έναντι ποσού 1,3 δισ. δολαρίων.

Από την πλευρά της, η αμερικανική Marathon, με έδρα το Χιούστον, θα διατηρήσει ποσοστό 10% στην περιοχή αυτή, στα ανοιχτά της Αγκόλας, στην οποία ήδη έχει ανακαλύψει 12 πηγές πετρελαίου.
Η περιοχή άντλησης είναι ιδιοκτησίας της γαλλικής Total, η οποία κατέχει το 30%, ενώ το 15% ελέγχει η αμερικανική Exxon Mobil Corp και 5% η πορτογαλική Galp, με ο υπόλοιπο 20% της εκμετάλλευσης να ανήκει στην κρατική Sonangol της Αγκόλας.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, αφού εξασφαλισθούν όλες οι κρατικές και νομοθετικές εγκρίσεις.