Η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά όλα τα διεθνή σχέδια μεταφοράς ενεργειακών πόρων μέσω της επικράτειάς της, καθώς αυτό ανταποκρίνεται στα εθνικά της συμφέροντα, επεσήμανε χθες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.
Η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά όλα τα διεθνή σχέδια μεταφοράς ενεργειακών πόρων μέσω της επικράτειάς της, καθώς αυτό ανταποκρίνεται στα εθνικά της συμφέροντα, επεσήμανε χθες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.

«Όσο περισσότεροι οι αγωγοί, τόσο το καλύτερο για μας. Αφ’ ενός, οι αγωγοί μεταφοράς ενεργειακών πόρων είναι παράγοντας που κατοχυρώνει την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Αφ’ ετέρου, η Βουλγαρία έχει οικονομικό όφελος, επειδή εισπράττει τέλη για κάθε κυβικό μέτρο πετρελαίου ή αερίου που διέρχεται από την επικράτειά μας», δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης του κόμματος «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» GERB τις επόμενες μέρες.

«Εγώ προσωπικά τηλεφώνησα στον κ. Σεργκέι Στανίσεφ για να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, κληθείς να διατυπώσει τη θέση του σχετικά με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στα διάφορα ενεργειακά σχέδια, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στο βουλγάρικο Τύπο, που έκαναν λόγο για «αναθεώρηση» από την καινούρια κυβέρνηση της συμμετοχής της χώρας στον αγωγό South Stream και σε άλλα διεθνή σχέδια μεταφοράς ενεργειακών πόρων.

Ο κ. Μπορίσοφ αποκάλυψε επίσης πως όταν του τηλεφώνησε, πρόσφατα, η Γαλίνα Τόσεβα, εκτελεστική διευθύντρια του αρμόδιου για τα ενεργειακά θέματα δημόσιου οργανισμού της Βουλγαρίας Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ), για να τον ρωτήσει για τη σύνδεση αερίου με την Ελλάδα, της είπε να υπογράψει αμέσως. «Επειδή κάθε μέρα μετράει, κάθε μέρα είναι σημαντική για μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, ότι η κ. Τόσεβα υπέγραψε πρόσφατα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, και με άλλους αρμόδιους παράγοντες ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Ιταλία Μνημόνιο Κατανόησης για την ένταξη της Βουλγαρίας στον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας.

Το κόστος του σχεδίου για σύνδεση του δικτύου της Βουλγαρίας με τον αγωγό TGI στην περιοχή της Κομοτηνής ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, τα 45 εκ. ευρώ εκ των οποίων θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προβλέπεται η ΔΕΠΑ, ο ΒΕΗ και η ιταλική Edison International Holding να αναλάβουν την κατασκευή και την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής με μεθάνιο από το Αζερμπαϊτζάν, σε πρώτη φάση.

Η στάση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης όσον αφορά στα διεθνή σχέδια μεταφοράς ενεργειακών πόρων μέσω της Βουλγαρίας έχει γίνει αφορμή πολλών σχολίων στη χώρα, ενόψει της εκδηλωμένης πρόθεσης ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας περί αναθεώρησης της βουλγαρικής συμμετοχής σε μερικούς από τους διεθνούς αγωγούς με καύσιμα της Ρωσίας.