Σύμφωνα με ενεργειακούς κύκλους της Ιταλίας, μέσα στους επόμενους έξι μήνες πρόκειται να δημιουργηθεί ένα χρηματιστήριο φυσικού αερίου το οποίο θα διευθύνεται από μια κυβερνητική υπηρεσία, την Gestore del Mercato Elettrico (GME).

Σύμφωνα με ενεργειακούς κύκλους της Ιταλίας, μέσα στους επόμενους έξι μήνες πρόκειται να δημιουργηθεί ένα χρηματιστήριο φυσικού αερίου το οποίο θα διευθύνεται από μια κυβερνητική υπηρεσία, την Gestore del Mercato Elettrico (GME). Η υπηρεσία ήδη είναι υπεύθυνη για τις συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας, αλλά με την απόφαση αυτή θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των εμπορικών πράξεων στο φυσικό αέριο και τις σχετικές υπηρεσίες.

Μερίδα των αναλυτών πάντως παραμένει σκεπτική για το νέο αυτό εγχείρημα λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς λιανικής στην καθημερινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (PSV).

Παρόμοιες βλέψεις όμως έχει και η Αυστρία που τον Σεπτέμβριο θα εγκαινιάσει το δικό της χρηματιστήριο, το Austrian Baumgarten, κάτι που σημαίνει ότι το ιταλικό αέριο θα μπορεί να εμπορεύεται εκεί ελεύθερα συνυπολογίζοντας και το κόστος μεταφοράς από και προς την Ιταλία. Η πιθανότητα αυτή θα γίνει πραγματικότητα αν η GME δεν καταφέρει να οργανώσει το νέο ιταλικό χρηματιστήριο αερίου.

Μέχρι πριν λίγους μήνες η ιταλική αγορά χαρακτηριζόταν από υψηλή ζήτηση και χαμηλή προσφορά. Τώρα όμως οι όροι έχουν αντιστραφεί και συνεπώς ξένες αγορές θα ενδιαφερθούν για το ιταλικό αέριο.

Πρόσφατα ο Κλαούντιο Σκαγιόλα, υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, προέβλεψε ότι 20 δις κυβικά μέτρα ανά έτος επιπλέον θα μπορούσαν να εισέλθουν στο ιταλικό σύστημα μεταφοράς κατά τα επόμενα δύο χρόνια.