Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του E-Mobility Roadshow, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου στο Βερολίνο, ο Τομέας Ενέργειας της Siemens και η RWE ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη τεχνολογίας για ηλεκτρικά οχήματα. Η Siemens δεν συμμετέχει απλώς στο E-Mobility Roadshow, αλλά αποτελεί συνεργάτη της διοργάνωσης όσον αφορά στην υλοποίηση των υποδομών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του E-Mobility Roadshow, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου στο Βερολίνο, ο Τομέας Ενέργειας της Siemens και η RWE ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη τεχνολογίας για ηλεκτρικά οχήματα. Η Siemens δεν συμμετέχει απλώς στο E-Mobility Roadshow, αλλά αποτελεί συνεργάτη της διοργάνωσης όσον αφορά στην υλοποίηση των υποδομών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Καθώς αποτελούν κινητά συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να φορτιστούν και να αποφορτιστούν και επομένως, να αποτελέσουν μια ενδιάμεση συσκευή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον, που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα ελέγχου, το αυτοκίνητο γίνεται ένα αναπόσπαστο κινητό στοιχείο ενός σταθερού δικτύου παροχής, αλλά και της βιώσιμης παροχής ενέργειας.

«Η τεχνολογία για ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελέσει μέρος του δικτύου παροχής ενέργειας και θα αυξήσει το ποσοστό της φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής ενέργειας», δήλωσε ο Wolfgang Dehen, Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Ενέργειας της Siemens. «Ο ευφυής συντονισμός μεταξύ παραγωγής και διανομής ενέργειας, αλλά και των ηλεκτρικών οχημάτων είναι προαπαιτούμενο για αυτή την εξέλιξη. Καθώς η φόρτιση των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να πραγματοποιείται σε μεταβαλλόμενα διαστήματα, η κυμαινόμενα διαθέσιμη, τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε περιοδικό επίπεδο, ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών θα μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα. Αυτό καθιστά ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα πιο ευέλικτο και περιβαλλοντικά συμβατό», συμπλήρωσε ο κύριος Dehen. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με την RWE, η Siemens θα εγκαταστήσει 40 σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα σε διάφορες τοποθεσίες στη Γερμανία. Το Βερολίνο θα αποτελέσει το επίκεντρο του έργου, με είκοσι σταθμούς φόρτισης. Η εμπειρία που θα αποκομιστεί μέσα από αυτό το πιλοτικό έργο θα αξιοποιηθεί κατά την υλοποίηση μιας μεγαλύτερης υποδομής για σταθμούς φόρτισης.

Η Siemens δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Τόσο μέσω του κεντρικού τμήματος έρευνας (Τμήμα Εταιρικής Τεχνολογίας) όσο και μέσω των Τομέων Ενέργειας και Βιομηχανίας, η Siemens εργάζεται εντατικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Αυτό συνεπάγεται ότι δραστηριοποιείται πρακτικά τόσο στην κατασκευή οχημάτων, όσο και στο σχεδιασμό της υποδομής για το δίκτυο παροχής ενέργειας. Ανάμεσα στους τομείς έρευνας περιλαμβάνονται: η παραγωγή και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, η διαχείριση της κυκλοφορίας και της ενέργειας, η ανάπτυξη «έξυπνων» ηλεκτρικών οργάνων και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για την ενέργεια, η παραγωγή λογισμικού και αισθητήρων, καθώς επίσης και η ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτροκίνησης και συστημάτων ανάκτησης και αποθήκευσης ενέργειας.

Ως συνεργάτης μιας διεθνούς κοινοπραξίας, η Siemens εξετάζει όλες τις καινοτόμες δυνατότητες για την ενοποίηση των ηλεκτρικών οχημάτων στο δημόσιο δίκτυο παροχής ενέργειας της Δανίας, στο πλαίσιο του έργου EDISON Project. Τα αρχικά EDISON σημαίνουν "Electric vehicles in a Distributed and Integrated market using Sustainable energy and Open Networks", δηλαδή «Ηλεκτρικά οχήματα στο πλαίσιο μιας Κατανεμημένης και Ενοποιημένης αγοράς που χρησιμοποιεί Βιώσιμη Ενέργεια και Ανοιχτά Δίκτυα».

Καθώς τα συστήματα ηλεκτροκίνησης χρησιμοποιούν πιο αποδοτικά την ενέργεια σε σχέση με τις μηχανές καύσης, αλλά και επειδή η παραγωγή ενέργειας με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι πιο εφικτή στο μέλλον, η τεχνολογία για τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου «περιβαλλοντικών» λύσεων της Siemens. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2008, τα έσοδα από τα προϊόντα και τις λύσεις που περιλαμβάνονται στο «περιβαλλοντικό χαρτοφυλάκιο» της Siemens ανήλθαν στα €19 δισεκατομμύρια, ποσό περίπου ίσο με το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της Siemens.