Η απόφαση για τη συγχώνευση της GdF με την Suez ελήφθη σχεδόν δύο χρόνια πριν και χρειάστηκε μια αργή πορεία διαπραγματεύσεων που διήρκησε άλλους 12 μήνες μέχρις ότου να υλοποιηθεί.

Η απόφαση για τη συγχώνευση της GdF με την Suez ελήφθη σχεδόν δύο χρόνια πριν και χρειάστηκε μια αργή πορεία διαπραγματεύσεων που διήρκησε άλλους 12 μήνες μέχρις ότου να υλοποιηθεί.

 

Η αρχή έγινε όταν ο Δ.Σ. της Suez, Ζεράρ Μεστραγιέτ συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εκπροσωπώντας το γαλλικό Δημόσιο που ήλεγχε την κρατική Gaz de France έδωσε τη συγκατάθεσή του.

 

Η συνέχεια πάντως ήταν επώδυνη και βασανιστική και για τις δύο πλευρές, ενώ σε διάφορες περιστάσεις η συμφωνία κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα. Τώρα πλέον, ο κ. Μεστραγιέτ και ο κ. Σιρελί της GdF θεωρούν πως η συγχώνευση ήταν ακόμη πιο επιτυχημένη από ότι φαντάζονταν αρχικά.

 

Η GdF Suez είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας με 135.000 εργαζόμενους και 71 δις ευρώ ετήσιες πωλήσεις στον χώρο της ενέργειας, ξεπερνώντας πλέον τον παραδοσιακό της αντίπαλο στη Γαλλία, την EDF.

 

Ανάμεσα στους τομείς που δραστηριοποιείται ανήκουν η έρευνα και η παραγωγή φυσικού αερίου, η παραγωγή ενέργειας (και πυρηνικής), το δίκτυο παροχής και μεταφοράς, καθώς και το δίκτυο υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

«Ο όμιλός μας είναι δομημένος σε μια ισορροπημένη βάση (LNG) ανάμεσα στο αέριο και τον ηλεκτρισμό, ανάμεσα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ανάμεσα στον κρατικό παρεμβατισμό και την ελεύθερη δράση», δηλώνει ο κ. Μεστραγιέτ.

 

Ενώ κάποιος θα περίμενε οι διαμάχες στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να αφήσουν τα σημάδια τους στο νέο εταιρικό μόρφωμα, ο Μεστραγιέτ θεωρεί πως μια σειρά από γεγονότα συσπείρωσαν τη διοίκηση του ομίλου. Αναφέρει ως παράδειγμα τη διακοπή στην παροχή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη διάρκεια της διαμάχης της Μόσχας με την Ουκρανία.

 

Σημεία τριβής πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν. Γνώστες της εταιρείας κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια στους κόλπους της Electrabell, του βελγικού ομίλου πυρηνικής ενέργειας. Η συγχώνευσή της με την GdF έδωσε περισσότερο την εντύπωση ότι εξαγοράστηκαν από τους Γάλλους, πυροδοτώντας έτσι ένταση και στο πολιτικό επίπεδο.

 

Δεύτερο «αγκάθι» αποτελεί η διαφορά στους μισθούς ανάμεσα στα στελέχη της πρώην κρατικής GdF και της Suez. Ο Ζακ Μουτόν, εκπρόσωπος της εργατικής ένωσης CFDT σχολιάζει στους FT ότι:

«Αυτό δημιουργεί πραγματικά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι στην παλιά GdF αναρωτιούνται γιατί να κάνουν την ίδια εργασία για 30% μικρότερες απολαβές». Ο κ. Μουτόν πάντως θεωρεί ότι η εταιρεία δεν θα αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας αυτών των θεμάτων, αρκεί να αντιμετωπιστούν.