Ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοινώθηκε χθες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η συμβολή του στη ρύπανση της ατμόσφαιρας όχι μόνο δεν προβλέπεται να μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοινώθηκε χθες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η συμβολή του στη ρύπανση της ατμόσφαιρας όχι μόνο δεν προβλέπεται να μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον.

Πρόκειται για την Elektrownia Balchatow -έναν τεράστιο λιθανθρακικό σταθμό παραγωγής ενέργειας- ο οποίος επιβάρυνε πέρυσι την ατμόσφαιρα με 30.862.792 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ έως το 2010 εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 20%. Αυτός ο πολωνικός ενεργειακός κολοσσός κατονομάστηκε ως ο υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνος του περιβάλλοντος στη σχετική έκθεση της λονδρέζικης Sandbag Climate Campaign.

Οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα της πολωνικής εταιρείας υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες των πιο ρυπογόνων εργοστασίων της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Sandbag επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η επέκταση της Elektrownia Balchatow με την προγραμματισμένη κατασκευή πενήντα νέων εργοστασίων λιθάνθρακα σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, αποτελεί μια απτή ένδειξη του πόσο αναποτελεσματικό είναι το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως αναφέρει η ιδρύτρια της Sandbag, Μπραϊόνι Γουόρθινγκτον, οι τιμές των αδειών εκπομπών ρύπων που έχει ορίσει η Ε.Ε. είναι τόσο χαμηλές, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν άνθρακα, αντί να καταφεύγουν σε «καθαρές» πρώτες ύλες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία καταλαμβάνει έξι από τις δέκα πρώτες θέσεις της «μαύρης λίστας» της Sandbag, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας παρέχει γενναιόδωρες επιχορηγήσεις για τη χρήση ηλιακής ενέργειας και άλλων «καθαρών» πρώτων υλών.

Όπως επισημαίνει η κ. Γουόρθινγκτον, αν το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων ήταν αποτελεσματικό, τα εργοστάσια αντί να αγοράζουν άδειες εκπομπών ρύπων και να σχεδιάζουν την επέκτασή τους με βάση αυτήν την πολιτική, θα στρέφονταν αναγκαστικά στη χρήση «πράσινων» τεχνολογιών.

Δέσμευση

Επισήμως πάντως, η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020 και κατά 80% έως το 2050. Ως λύση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη προτείνεται η τεχνική της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος (CCS), η οποία ναι μεν χαρακτηρίζεται ασφαλής, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι είναι ακριβή και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την αποτελεσματικότητά της, αν δεν δοκιμαστεί στην πράξη.


(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 24/07/2009)