Η πετρελαϊκή ζήτηση θα αυξηθεί το 2010 για πρώτη φορά έπειτα από μια διετία που υποχωρεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση ειδικών περί τα πετρελαϊκά αναλυτών που διενήργησε το πρακτορείο Reuters. Αιτία για την αύξηση της ζήτησης, εκτιμούν οι ειδικοί, είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πετρελαϊκή ζήτηση θα αυξηθεί το 2010 για πρώτη φορά έπειτα από μια διετία που υποχωρεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση ειδικών περί τα πετρελαϊκά αναλυτών που διενήργησε το πρακτορείο Reuters. Αιτία για την αύξηση της ζήτησης, εκτιμούν οι ειδικοί, είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι η αναμενόμενη αύξηση κατά 1,1% της πετρελαϊκής ζήτησης σε παγκόσμια κλίμακα δεν θα αρκέσει για να περιορίσει τα υπερβάλλοντα αποθέματα. Και δεν θα αρκέσει παρά το ότι και ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΡΕC) περιορίζει την παραγωγή του.

Συγκεκριμένα η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη χρονιά κατά 900.000 βαρέλια αργού ημερησίως και να φθάσει στα 84,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 2,5% από το 2007, όταν είχε φθάσει στα 86,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς ο συνδυασμός των υψηλότερων τιμών και της οικονομικής κρίσης περιόρισε την κατανάλωση. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πάντως ότι είναι ακόμη πρόωρο να προχωρήσει κανείς σε προβλέψεις αναφορικά με την πετρελαϊκή ζήτηση του 2010. «Πριν από ένα εξάμηνο οι ανησυχίες αφορούσαν το ενδεχόμενο μεγάλης συρρίκνωσης των αποθεμάτων, αλλά τώρα πιστεύω πως οι ανησυχίες αυτές έχουν αμβλυνθεί... Κατά τη γνώμη μας, η ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης δεν θα είναι τόσο μεγάλη την επόμενη χρονιά και η παραγωγή των χωρών που δεν μετέχουν στον ΟΡΕC θα παραμείνει υψηλή», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής ενεργειακών θεμάτων της Deutsche Βank Ανταμ Ζιμίνσκι.

Η παραγωγή των κρατών που δεν μετέχουν στον ΟΡΕC, όπως είναι η Ρωσία, για παράδειγμα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 100.000 βαρέλια το 2010 και να φθάσει στα 50,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η ζήτηση πετρελαίου από τις χώρες του ΟΡΕC αναμένεται να αυξηθεί κατά 400.000 βαρέλια στα 29,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για ζήτηση χαμηλότερη κατά 2 εκατ. βαρέλια των απαιτήσεων που είχαν οι πετρελαϊκώς εξαρτώμενες χώρες το 2008 από τον οργανισμό. Τα μέλη του ΟΡΕC, όμως, τον περασμένο Σεπτέμβριο προσπάθησαν να μειώσουν κατά 4,2 εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή τους. Ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 5% της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης. Και είναι γνωστό ότι οι υποσχέσεις των καθ΄ ύλην αρμοδίων υπουργών του πετρελαϊκού καρτέλ ελάχιστα τηρούνται. Επιπλέον ο ΟΡΕC αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 12% στα 5,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2010.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 28/07/2009)