Οι «πράσινες θέσεις» εργασίας στην Ευρώπη εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της απασχόλησης. Στο συμπέρασμα αυτό, καταλήγει μελέτη για τις «πράσινες» θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF γίνονται αναλύσεις για τις μελλοντικές ευκαιρίες, τις θέσεις απασχόλησης υπολογισμοί και προβλέψεις για τρεις βασικούς τομείς, των ανανεώσιμων πηγών, των μεταφορών και της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Οι «πράσινες θέσεις» εργασίας στην Ευρώπη εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της απασχόλησης.

Στο συμπέρασμα αυτό, καταλήγει μελέτη για τις «πράσινες» θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF γίνονται αναλύσεις για τις μελλοντικές ευκαιρίες, τις θέσεις απασχόλησης υπολογισμοί και προβλέψεις για τρεις βασικούς τομείς, των ανανεώσιμων πηγών, των μεταφορών και της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ειδικότερα, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επισημαίνεται ότι η νέα έκθεση για την εξελιγμένη στρατηγική, που υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε ότι έως το 2010 θα προσφέρει 1,7 εκ. καθαρές θέσεις εργασίας και 2,5 εκ. έως το 2020.

Στην αιολική ενέργεια, η δυναμική για την απασχόληση είναι να φτάσει τις 329.000 θέσεις εργασίας το 2020 και τις 377.000 το 2030. Στα φωτοβολταϊκά, με συντηρητικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα φτάνοντας στις 727.000 το 2020 και το 1,4 εκ. το 2030.

Νέες θέσεις θα δημιουργηθούν και στο πεδίο των ηλιακών θερμικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού, με τις ηλιοθερμικές μονάδες που πρόκειται να δημιουργηθούν στη Μεσόγειο, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Είναι μια νέα βιομηχανία και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κυρίως από Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο και Ην. Βασίλειο αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή τέτοιων μονάδων. Στα ηλιοθερμικά συστήματα η Ε.Ε. απασχολεί πάνω από 30.000 άτομα στον τομέα, με αυξητικές τάσεις για το μέλλον.

Στη Βιοενέργεια μελέτες εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Πάνω από 580.000 στη θέρμανση από βιομάζα, 424.000 θέσεις στα βιοκαύσιμα και σχεδόν 2,7 εκ. θέσεις στο βιοαέριο. Τα βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς εκτιμάται ότι θα προσφέρουν στο μέλλον μια νέα πολλά υποσχόμενη αγορά και θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους εισαγωγής πετρελαίου.

Επενδύσεις, που θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2005.

Στις Μεταφορές, αν και υπάρχουν λίγες διαθέσιμες μελέτες εκτιμάται ότι οι νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν από τις «πράσινες» ενέργειες θα είναι περισσότερες από αυτές που θα χαθούν κατά τη μετάβαση από τα ΙΧ και τα φορτηγά, λόγω της κρίσης στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις και την κατεύθυνση πόρων σε «πράσινους» τομείς, υπάρχει η προσδοκία ότι θα επιτευχθεί η αναζωογόνηση της οικονομίας και η τόνωση της απασχόλησης, παράλληλα με την εγκαθίδρυση τομεακών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε «πράσινη» ανάπτυξη.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται επισημάνσεις και προτάσεις, που διατυπώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και από το συνδικαλιστικό χώρο.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 28/07/2009)