Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα, αλλά δεν βρήκαν τελικά ενδείξεις που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς πολιτικών ότι οι κερδοσκόποι βρίσκονται πίσω από τις έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου. Την ίδια ώρα, ωστόσο, στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν τον επόμενο μήνα έκθεση, στην οποία θα υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα, αλλά δεν βρήκαν τελικά ενδείξεις που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς πολιτικών ότι οι κερδοσκόποι βρίσκονται πίσω από τις έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου.

 Την ίδια ώρα, ωστόσο, στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν τον επόμενο μήνα έκθεση, στην οποία θα υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Το ερώτημα τι ώθησε τις τιμές του αργού σε επίπεδα-ρεκόρ τον περασμένο Ιούλιο και γιατί στη συνέχεια κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση, μεγαλύτερη ακόμη και των 100 δολαρίων, φαίνεται ότι δεν έχει εύκολη απάντηση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «WSJ», η βρετανική Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA), η οποία εποπτεύει όλες τις αγορές της χώρας, έπειτα από έρευνα πολλών μηνών κλίνει προς τη διαπίστωση ότι η έντονη μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου έχει να κάνει περισσότερο με την αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παρά με την κερδοσκοπία.

«Οι επενδυτές δίνουν περισσότερη προσοχή από ποτέ στο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα και διαπιστώνουν ότι τοπίο παραμένει θολό. Αυτό μάλλον είναι που προκαλεί τη μεταβλητότητα» ανέφεραν πηγές της FSA, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει κάποια αρμοδιότητα εκτός Βρετανίας. Με το συμπέρασμα αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί η αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC).

Σε μια μεταστροφή της στάσης της, η CFTC «βλέπει» τώρα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά πετρελαίου. Σε έκθεσή της πέρυσι, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, η CFTC ανάφερε ότι οι κινήσεις στις τιμές του πετρελαίου ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των δεδομένων της προσφοράς και της ζήτησης. Ο Μπαρτ Τσίλτον, ωστόσο, ένας εκ των τεσσάρων επιτρόπων της CFTC παραδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι εκείνη η έκθεση βασίστηκε σε «εσφαλμένα στοιχεία».

Στη νέα έκθεσή της, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Αύγουστο, η Επιτροπή θα επισημαίνει ότι οι κερδοσκόποι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις έντονες διακυμάνσεις των τιμών του αργού. Η έκθεση αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για τους επενδυτές, που στοιχηματίζουν για την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων αγοράζοντας συμβόλαια, συνδεόμενα σε δείκτες. Οι κερδοσκόποι αυτοί έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια, τα οποία κάποτε αγόραζαν κυρίως και παραγωγοί και καταναλωτές, που αναζητούσαν θωράκιση έναντι της μεταβλητότητας στην αγορά πετρελαίου.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 29/07/2009)