Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταϊκών ενδέχεται να αναγκαστούν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Ασία εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης των τιμών των προϊόντων και της αξίας των μετοχών τους, σύμφωνα με τα περισσότερα στελέχη του κλάδου. Το 2009 είναι μια χαμένη χρονιά για εκείνες, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η έλλειψη χρηματοδότησης δυσκολεύουν την ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταϊκών κελιών ενδέχεται να αναγκαστούν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Ασία εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης των τιμών των προϊόντων και της αξίας των μετοχών τους, σύμφωνα με τα περισσότερα στελέχη του κλάδου. Το 2009 είναι μια χαμένη χρονιά εκείνες, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η έλλειψη χρηματοδότησης δυσκολεύουν την ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγοράς το τελευταίο έτος είναι η υπερπροσφορά, η οποία έχει μειώσει πολύ τις τιμές, ενώ την ίδια στιγμή αυξανόμενο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς καταλαμβάνουν και οι ασιατικές ανταγωνίστριες εταιρείες.

Πιθανή απάντηση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όπως η Q-Cells και η Ersol σε αυτά τα προβλήματα, σύμφωνα με αναλυτές, θα ήταν να βασίσουν την παραγωγή τους στο ασιατικό έδαφος προκειμένου να περικόψουν το κόστος.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα ανακοίνωσε πως θα προβεί σε ένα νέο πρόγραμμα για τις εγχώριες εταιρείες του κλάδου, το οποίο θα μειώσει περαιτέρω τα ήδη χαμηλά κόστη τους. Επίσης, η κυβέρνηση της χώρας έχει προβεί σε επιχορηγήσεις ύψους 50% για επενδύσεις σε ηλιακές τεχνολογίες. Έκπληξη προκαλεί άλλωστε το γεγονός ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν φτάσει σε σημείο να κατέχουν το 50% της αγοράς στη Γερμανία, ενώ ένα χρόνο πριν βρίσκονταν στο μηδέν.

Την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκές εταιρείες μειώνουν την παραγωγή τους, κινεζικές εταιρείες όπως η LDK Solar, η Suntech Power Holdings Co και η Yingli Green Energy επεκτείνουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες.