Οι αρχές σε ΗΠΑ - Βρετανία ανέλαβαν δράση για να αποτρέψουν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι κερδοσκόποι πετρελαίου από τις ρυθμιστικές αρχές των αγορών σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η Επιτροπή Παρακολούθησης Προθεσμιακών Συμβολαίων (CFTC) ξεκίνησε γύρο ακροάσεων με προτάσεις που πιθανότατα θα περιορίσουν τα συμβόλαια που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων.

Οι αρχές σε ΗΠΑ - Βρετανία ανέλαβαν δράση για να αποτρέψουν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές
Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι κερδοσκόποι πετρελαίου από τις ρυθμιστικές αρχές των αγορών σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η Επιτροπή Παρακολούθησης Προθεσμιακών Συμβολαίων (CFTC) ξεκίνησε γύρο ακροάσεων με προτάσεις που πιθανότατα θα περιορίσουν τα συμβόλαια που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων. H επιτροπή θα εξετάσει δύο προτάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη νέα ηγεσία της, αναμένεται να αποτρέψουν τις έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων. Η πρώτη πρόταση θα περιορίσει τον αριθμό προθεσμιακών συμβολαίων που θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές, ενώ η δεύτερη θα επανεξετάσει τις εξαιρέσεις που απολαμβάνουν πολλές τράπεζες της Wall Street.

Ανάλογα με το πόσο αυστηρά θα είναι τα όρια που θα χαράξει η επιτροπή, οι συγκεκριμένες προτάσεις αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν σε δραματικό βαθμό το πού και από ποιον εμπορεύεται το πετρέλαιο και τα άλλα εμπορεύματα. Οι πρωτοβουλίες της επιτροπής έρχονται μετά την άνοδο των τιμών πετρελαίου στα 147 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Ιούλιο. Ανοδος που πυροδότησε έντονες πολιτικές πιέσεις, με μέλη του Κογκρέσου να κατηγορούν τους κερδοσκόπους για το άλμα τιμών.

Ο νέος πρόεδρος της CFTC, Γκάρι Γκένσλερ, αναφέρει πως «οι συγκεκριμένες ακροάσεις είναι μία ευκαιρία για να διαπιστωθεί ότι η θέσπιση κερδοσκοπικών ορίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της υπερβολικής κερδοσκοπίας και όχι στην εξάλειψη της κερδοσκοπίας», ενώ τόνισε ότι οι κερδοσκόποι «συμμετείχαν στη χρηματιστηριακή και εμπορευματική φούσκα» το 2008.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν φαίνεται να κινείται και η βρετανική ρυθμιστική αρχή αγορών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας (FSA), που συγκάλεσε συνεδρίαση με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και εμπόρους πετρελαίου για να επανεξετάσουν τους κανονισμούς στη βρετανική αγορά πετρελαίου και εμπορευμάτων. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκόρντον Μπράουν, τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου Σαρκοζί στον πόλεμο εναντίον της κερδοσκοπίας, με δηλώσεις του στις 6 Ιουλίου. «Οταν υπάρχει αδικαιολόγητη κερδοσκοπία ή κερδοσκοπία που είναι άδικη για την αγορά πετρελαίου, πρέπει να ερευνήσουμε την πιθανή ύπαρξη μηχανισμών που επεκτείνουν αυτό το φαινόμενο και, εφόσον υπάρχουν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπράουν. H συνάντηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έρχεται μετά το επεισόδιο κερδοσκοπίας στη διάρκεια του μήνα σε μεσιτική πετρελαίου του Λονδίνου, την PVM, που προκάλεσε ζημίες ύψους 10 εκατ. δολαρίων για την εταιρεία και ώθησε τις τιμές πετρελαίου στα 73,5 δολάρια, το υψηλότερο φετινό επίπεδο.

O πρόεδρος της FSA, Αντερ Τέρνερ, είχε τονίσει πέρυσι τον Ιούλιο ότι οι τότε τιμές ρεκόρ του πετρελαίου οφείλονταν στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης και όχι στους κερδοσκόπους, αντικρούοντας έτσι τους νομοθέτες των ΗΠΑ. Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να έχει αλλάξει άποψη, τονίζοντας προσφάτως πως «οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως γνωρίζουν ότι αν δεν διατηρήσουμε τη δυναμική αλλαγών μέσα στο επόμενο έτος, πιθανότατα να χάσουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες δραστικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, παρόλο που δεν προβλέπεται προς το παρόν να παρθούν σημαντικές αποφάσεις, φαίνεται ότι η FSA θα αναλάβει «προληπτική» δράση ακολουθώντας την έρευνα των ΗΠΑ για τον ρόλο των επενδυτών στις τιμές πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/07/2009)