Πάνω από 800.000 βαρέλια πετρελαίου από την Κασπία ρέουν με προορισμό την Μεσόγειο μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϋχάν κάθε μέρα κάτω από το γεωργιανό χωριό Μπασκόι, που βρίσκεται μόλις 26 χλμ. από τα όρια με την αποσχισθείσα Νότια Οσετία. Το Μπασκόι είναι το σημείο της διέλευσης του αγωγού, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο κρατίδιο του Καυκάσου που, με τις ευλογίες της Μόσχας, κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από την Γεωργία μετά τον πόλεμο της τελευταίας με την Ρωσία τον Αύγουστο του 2008

Πάνω από 800.000 βαρέλια πετρελαίου από την Κασπία ρέουν με προορισμό την Μεσόγειο μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϋχάν κάθε μέρα κάτω από το γεωργιανό χωριό Μπασκόι, που βρίσκεται μόλις 26 χλμ. από τα όρια με την αποσχισθείσα Νότια Οσετία. Το Μπασκόι είναι το σημείο της διέλευσης του αγωγού, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο κρατίδιο του Καυκάσου που, με τις ευλογίες της Μόσχας, κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από την Γεωργία μετά τον πόλεμο της τελευταίας με την Ρωσία τον Αύγουστο του 2008.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την κρίση, οι κίνδυνοι για τις ενεργειακές επενδύσεις στην περιοχή και, κυρίως, για τον ρόλο της Γεωργίας ως ενεργειακού διαδρόμου προς την Δύση παραμένουν, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία ειρηνευτική διαδικασία για την αποκατάσταση των σχέσεων των εμπλεκομένων μερών και το ενδεχόμενο νέας κρίσης κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί.

Αν και ο αγωγός Μπακού-Τζεϋχάν την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει η ΒΡ, δεν επηρεάστηκε από τον περυσινό πόλεμο κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο και για την τύχη του Nabucco. Στις 13 Ιουλίου υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και χώρες-μέλη της Ε.Ε. για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου μήκους 3.300 χλμ από το τουρκικό έδαφος. Ωστόσο, τόσο η έλλειψη εξασφαλισμένων ποσοτήτων για την τροφοδοσία του αγωγού, όσο και το ενδεχόμενο νέας κρίσης στον Καύκασο απειλεί την έναρξη της κατασκευής του Nabucco, που έχει προγραμματιστεί για το 2014.

Κρίσιμος είναι ο ρόλος, στα πλαίσια αυτά του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο μόλις τον περασμένο μήνα προχώρησε σε συμφωνία με την Gazprom για την πώληση ποσοτήτων του Shah Deniz II, που θεωρείται η κύρια πιθανή πηγή του Nabucco. Με τον τρόπο αυτό η Μόσχα επιχειρεί να ακυρώσει εν τη γενέσει του το φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Εξάλλου, οι επαφές Μόσχας-Μπακού έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς το Αζερμπαϊτζάν στρέφεται προς την Ρωσία στην επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης της με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η αβεβαιότητα για τις προμήθειες του Nabucco, αλλά και η αστάθεια στην περιοχή επηρεάζει και το ενδεχόμενο της διέλευσης του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αγωγού από το γεωργιανό έδαφος. Ήδη, πάντως, από τα λιμάνια της Γεωργίας στην Μαύρη Θάλασσα (Μπατού, Πότι και Σούπσα) μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες αργού και προϊόντων πετρελαίου. Από το έδαφος της Γεωργίας περνά, επίσης, και ο αγωγός Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ.