Αύξηση σημείωσε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Bloomberg. Ειδικότερα, η παραγωγή του καρτέλ διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα στα 28,39 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 45.000 βαρέλια σε σχέση με τον Ιούνιο.
Αύξηση σημείωσε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Bloomberg. Ειδικότερα, η παραγωγή του καρτέλ διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα στα 28,39 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 45.000 βαρέλια σε σχέση με τον Ιούνιο. Τα 11 κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ, που υποχρεούνται να συμμορφώνονται στις ποσοστώσεις – δηλαδή όλα εκτός του Ιράκ – παρήγαγαν συνολικά 26,035 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 1,19 εκατ. βαρέλια πάνω από τους στόχους τους.

Η τιμή του αργού στα προθεσμιακά συμβόλαια έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα τέλη του 2008, όταν είχε υποχωρήσει στα χαμηλά τεσσάρων ετών των 32,40 δολαρίων το βαρέλι. Η «βουτιά» των τιμών είχε ωθήσει τότε τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του. Χθες, το αργό διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε διάστημα ενός μηνός, εν μέσω ενδείξεων για ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής – και συνεπώς της ζήτησης για καύσιμα.

Το καρτέλ συμφώνησε σε τρεις συνεδριάσεις του την περασμένη χρονιά ότι τα μέλη που υποχρεούνται να συμμορφώνονται στις ποσοστώσεις θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 24,845 εκατ. βαρέλια, προκειμένου να ενισχύσουν τις τιμές. Η επόμενη σύνοδος των μελών του είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, η παραγωγή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αυξήθηκε κατά 40.000 βαρέλια την ημέρα στα 2,27 εκατ. βαρέλια την ημέρα – σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος. Η παραγωγή της Αλγερίας αυξήθηκε κατά 35.000 βαρέλια και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 1,285 εκατ. βαρέλια την ημέρα – η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση.

Η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 8,02 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, ποσότητα αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ το Κουβέιτ αύξησε την παραγωγή του κατά 25.000 βαρέλια την ημέρα στα 2,2 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγή του Κατάρ διαμορφώθηκε στα 705.000 βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 10.000 βαρέλια.

Στον αντίποδα, το Ιράν – η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ – μείωσε την παραγωγή του κατά 10.000 βαρέλια ημερησίως στα 3,79 εκατ. βαρέλια.