Ενεργειακή Αιγαίου: Επιτυχής Ολοκλήρωση της Γεώτρησης στο Βόρειο Πρίνο - Τριπλασιάσθηκε η Ημερησία Παραγωγή

Ενεργειακή Αιγαίου: Επιτυχής Ολοκλήρωση της Γεώτρησης στο Βόρειο Πρίνο - Τριπλασιάσθηκε η Ημερησία Παραγωγή
Energia.gr
Τρι, 4 Αυγούστου 2009 - 16:09
Η Ενεργειακή Αιγαίου, η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της Καβάλα Oil στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών γεώτρησης στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου. Η γεώτρηση PNA-H3 πραγματοποιήθηκε με το γεωτρύπανο Jack Up Energy Exterter - της εταιρείας Northern Offshore - και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε συνολικό μήκος γεώτρηση που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα

Η Ενεργειακή Αιγαίου, η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της Καβάλα Oil στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών γεώτρησης στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου.

Η γεώτρηση PNA-H3 πραγματοποιήθηκε με το γεωτρύπανο Jack Up Energy Exterter - της εταιρείας Northern Offshore - και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε συνολικό μήκος γεώτρηση που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και σε συνεργασία και με τη συμβολή των πιο μεγάλων εταιρειών παροχής υπηρεσιών, εξοπλισμού και τεχνογνωσίας που δραστηριοποιούνται διεθνώς στον τομέα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η γεώτρηση έφτασε σε συνολικό μήκος 4.370 μέτρων. Η γεώτρηση διήρκεσε 135 ημέρες, λόγω της ιδιόμορφης και πολύπλοκης γεωλογίας στη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου και η συνολική επένδυση ξεπέρασε τα 38 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η γεώτρηση δόθηκε στην παραγωγή την 1η Ιουλίου 2009 ενισχύοντας σημαντικά την ημερήσια παραγωγή της εταιρείας η οποία μετά την γεώτρηση του Βόρειου Πρίνου ξεπερνά τα 3.000 βαρέλια ημερησίως, τριπλάσια σε σχέση με την παραγωγή πριν την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου της Ενεργειακής Αιγαίου.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της γεώτρησης στο Βόρειο Πρίνο αποτελεί δικαίωση πρωταρχικά για τους εργαζόμενους στην Καβάλα Oil που πίστεψαν και στήριξαν την επένδυση. Προχωράμε στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Πλάνου της εταιρείας, με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στους εργαζόμενους, στην τοπική κοινωνία της Καβάλας και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και η ορθολογική εκμετάλλευση του εθνικού ορυκτού πλούτου της χώρας. Συνεχίζουμε εντατικά την υλοποίηση των επενδύσεων, που έχουν εγκριθεί από το ΥΠΑΝ με τεκμηριωμένα αποτελέσματα.»

Η Ενεργειακή Αιγαίου θα συνεχίσει το πρόγραμμα εκμετάλλευσης βάσει του Επιχειρησιακού Πλάνου της, με την έναρξη εργασιών στο πεδίο Έψιλον. Η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να έχει συνολικό μήκος 5.500 μέτρων και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου 2009.