Αναμένεται η υλοποίηση της δράσης «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», με την οποία χορηγείται ενίσχυση για παρεμβάσεις που αποβλέπουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

Αναμένεται η υλοποίηση της δράσης «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», με την οποία χορηγείται ενίσχυση για παρεμβάσεις που αποβλέπουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013 ΚΑΙ 4 ΠΕΠ, που υλοποιείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από τη Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιοι δικαιούνται ενίσχυσης: Οι ιδιοκτήτες νομίμως υφισταμένων μονοκατοικιών και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών νομίμως υφισταμένων κτιρίων με κύρια χρήση κατοικίας.

Όροι και προϋποθέσεις: Η δράση απευθύνεται στους ιδιοκτήτες νομίμως υφισταμένων μονοκατοικιών και τους εκπρόσωπους των ιδιοκτητών νομίμως υφισταμένων κτιρίων με κύρια χρήση κατοικίας.

Προϋποθέσεις: Οι κατοικίες θα πρέπει είτε να φέρουν οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί πριν την 1.1.1980 είτε να έχουν κατασκευαστεί πριν την ανωτέρω ημερομηνία, να έχουν κύρια χρήση κατοικίας και να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη του ποσού των 1.500€/τ.μ.

Τι χρηματοδοτείται: Θερμομόνωση στο δώμα του κτιρίου (υποχρεωτική παρέμβαση) Τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών πλαισίων - κουφωμάτων (υποχρεωτική παρέμβαση για τις ιδιοκτησίες που δεν έχουν ήδη) Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα / λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υποχρεωτική παρέμβαση για τα κτίρια που δεν έχουν ήδη) Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων (προαιρετική παρέμβαση σε επίπεδο κτιρίου ή ανά ιδιοκτησία) Θερμομόνωση στο λοιπό κέλυφος του κτιρίου (προαιρετική παρέμβαση σε επίπεδο κτιρίου)

Ύψος και είδος ενίσχυσης: Η επιδότηση ανέρχεται από 30% έως και 50%, ανάλογα με το αν πρόκειται για μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των δράσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό ανεβαίνει.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 € ανά κτίριο. Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 2 έτη. Η υλοποίηση των παρεμβάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 1 έτους από την έγκριση της εκάστοτε πρότασης.

Στα κτίρια που ανήκουν σε περιοχή με τιμή ζώνης μεγαλύτερη του ορίου των 1.500€/τ.μ. θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα, ισοδύναμου αποτελέσματος με την επιχορήγηση, τα οποία θα εξειδικευτούν από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Προϋπολογισμός: Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για την δράση αυτή ειναι 400.000.000,00 €

Πληροφορίες: Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Ενέργειας, Φυσικού Πλούτου, Μεταποίησης και ΣΥ (ΕΥΣΕΔ ΕΝ/Β) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τηλέφωνο: 801-11-36300

Προκήρυξη και πληροφοριακό υλικό: http://www.ypan.gr/5549_cms.