Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη σήμερα στην Άγκυρα, για μία μονοήμερη επίσκεψη επικεντρωμένη στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ο κ. Πούτιν συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια υπέγραψαν μία σειρά από συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες για ενεργειακά έργα στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη σήμερα στην Άγκυρα, για μία μονοήμερη επίσκεψη επικεντρωμένη στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Πούτιν συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια υπέγραψαν μία σειρά από συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες για ενεργειακά έργα στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ακριβώς ένα μήνα μετά την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας γιια τον Ευρωπαϊκό αγωγό Nabucco.

Για τον ίδιο σκοπό αναμένεται εξάλλου στην Άγκυρα και ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, o οποίος θα παραστεί συμβολικά στην υπογραφή της συμφωνίας, καθώς η ιταλική εταιρεία Eni είναι ο βασικός εταίρος της ρωσικής Gazprom για την κατασκευή του αγωγού South Stream που θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό η επίτευξη της σημερινής συμφωνίας αποτελεί προσωπική του επιτυχία, αναφέρει το Bloomberg.

Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρωθυπουργός υπόσχεται ότι η κατασκευή του South Stream θα πραγματοποιηθεί γρηγορότερα από ότι αυτή του Nabucco, ενώ αντικείμενο της σημερινής συμφωνίας είναι η διέλευση του ρωσικών συμφερόντων αγωγού από τα τουρκικά χωρικά ύδατα στον Εύξεινο Πόντο. 

Όπως παρατηρεί ο Necdet Pamir, μέλος της Τουρκικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας, "πρόκειται για ανταγωνιστικά σχέδια, όχι για συμπληρωματικά. Αν το ένα είναι επιτυχές, τότε το άλλο θα πρέπει να αναβληθεί για δέκα χρόνια. Στοχεύουν στους ίδιους πελάτες, δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα και λείπει και η χρηματοδότηση". "Και εδώ, χρειάζεται η Ρωσία την άδεια της Τουρκίας για να περάσει ο αγωγός από τα τουρκικά χωρικά ύδατα", συμπλήρωσε ο κ. Pamir.

Όπως δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, στο σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας, «η τουρκική πλευρά θα δώσει την έγκριση της για να αρχίσουν οι ερευνητικές εργασίες».

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στον South Stream.

Επίσης, στην ατζέντα της σημερινής ημέρας περιλαμβάνεται η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Gazprom και την τουρκική Calik Holding για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου από τη Σαμψούντα στον Εύξεινο Πόντο στο λιμάνι του Τζεϋχάν στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου.

Η συμφωνία αυτή έρχεται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες έχουν καθυστερήσει κατά ένα μήνα την διέλευση τάνκερ από τον Βόσπορο, την στιγμή, μάλιστα, που τα σχέδια για έναρξη παραγωγής από το πεδίο του Κασαγκάν στο Καζακστάν αναμένεται να αυξήσουν την παρουσία πετρελαιοφόρων στην Μαύρη Θάλασσα.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται επίσης να συναντηθεί και με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, πριν επιστρέψει στη Ρωσία.