Η νορβηγική κρατική εταιρεία πετρελαίων StatoilHydro θα είναι σε θέση να κρατήσει τον δανεισμό της σε σταθερά επίπεδα εφόσον η τιμή του πετρελαίου παραμείνει κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χέλγκε Λουντ σε δηλώσεις του στους FT.

Η νορβηγική κρατική εταιρεία πετρελαίων StatoilHydro θα είναι σε θέση να κρατήσει τον δανεισμό της σε σταθερά επίπεδα εφόσον η τιμή του πετρελαίου παραμείνει κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χέλγκε Λουντ σε δηλώσεις του στους FT. Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως η StatoilHydro επλήγησαν ιδιαίτερα το Α' εξάμηνο του 2009 λόγω των χαμηλών σχετικά τιμών αργού στη διεθνή αγορά σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο κ. Λουντ πρόσθεσε ότι η Statoil ως τώρα λειτουργούσε με βάση έναν συντηρητικό ισολογισμό που της επέτρεπε να δανείζεται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αποτέλεσμα ήταν η αναλογία μεταξύ του χρέους και του κεφαλαίου να φτάσει το 28,3% στα τέλη Ιουνίου από 2,3% που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ανάμεσα στα άλλα, η νορβηγική εταιρεία δέχτηκε πλήγμα λόγω της υψηλής φορολογίας στο δεύτερο τρίμηνο αν και οι απώλειές της ήταν μικρότερες συγκριτικά με άλλες εταιρείες του κλάδου. Μια από τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση ήταν να συναλλάσσεται σε δολάρια αντί για νορβηγικές κορώνες. Αυτό απέφερε κέρδη λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας και σημαίνει ότι τα φορολογήσιμα κέρδη ήταν υψηλότερα από τα λειτουργικά κέρδη. Το αποτέλεσμα ήταν ο φορολογικός συντελεστής στο ιδιότυπο νορβηγικό φορολογικό καθεστώς για το δεύτερο τρίμηνο να φτάσει το απρόσμενο επίπεδο του 99,9%.

Λόγω και της πτώσης των διεθνών τιμών, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,5 δις δολάρια. Η Statoil ως απάντηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα περιορισμού των εξόδων το οποίο περιλαμβάνει και 2.000 απολύσεις προσωπικού. Τέλος, η παραγωγή πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 1% και έφτασε τα 1.729 εκατ. βαρέλια την ημέρα.