Ναυάγησε το Σχέδιο Κατασκευής Πυρηνικού Εργοστασίου στο Μπέλενε Σύμφωνα με την Εφημερίδα Financial Times της Γερμανίας (FTD)

Ναυάγησε το Σχέδιο Κατασκευής Πυρηνικού Εργοστασίου στο Μπέλενε Σύμφωνα με την Εφημερίδα Financial Times της Γερμανίας (FTD)
Energia.gr
Σαβ, 8 Αυγούστου 2009 - 15:53
Το σχέδιο κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας θα εγκαταλειφθεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, γράφει σήμερα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Γερμανίας (FTD). Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βουλγαρική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την ματαίωση του συγκεκριμένου προγράμματος,ύψους 4 δισ. ευρώ, που περιλάμβανε την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων με συνολική ενεργειακή απόδοση 1.000 MW.

Το σχέδιο κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας θα εγκαταλειφθεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, γράφει σήμερα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Γερμανίας (FTD).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βουλγαρική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την ματαίωση του συγκεκριμένου προγράμματος,ύψους 4 δισ. ευρώ, που περιλάμβανε την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων με συνολική ενεργειακή απόδοση 1.000 MW.

Ο γερμανικός όμιλος RWE, ο οποίος θα μετείχε με ποσοστό 49% στο σχέδιο, δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε σχολιασμό της είδησης. Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο ότι η χρηματοδότηση του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε είναι προβληματική.

Για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει πιστώσεις από τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, χώρες που εμπλέκονται στο σχέδιο, καθώς η γαλλο-γερμανική κοινοπραξία της Areva και της Siemens, υπεργολάβος της Atomstroyexport, επρόκειτο να παράσχει τους εξοπλισμούς ασφαλείας, τα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης, τα ηλεκτρικά συστήματα και στοιχεία των συστημάτων θέρμανσης και εξαερισμού.